#SmakołykiAngeli #leprelibatezzediangela #angelasdelicacies |
Składniki/Ingredients/Ingredienti
250 g gorzkiej czekolady/ 8.8 oz dark chocolate/ 250 g di cioccolato fondente
250 g mąki orkiszowej / 8.8 oz spelt flour/ 250 g di farina di farro spelta
150 g cukru / 5 oz sugar/ 150 g di zucchero
120 g masła /4.2 oz butter/ 120 g di burro
3 żółtka/ 3 egg yolks/ 3 tuorli
1 jajko/ 1 egg/ 1 uovo
wanilia/ 2 ts vanilla extract/ vaniglia
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia/ 1 ts baking powder/ 1 cucchiaino di lievito
1 łyżeczka cynamonu/ 1 ts cinnamon/ 1 cucchiaino di cannella
2 łyżeczki przyprawy do pierników/ 2 ts powdered ginger/ 2 cucchiaini di zenzero in polvere
szczypta kurkumy/ a pinch of curcuma/ un pizzico di curcuma
+ cukier puder/ icing sugar/ zucchero a velo
Polski:
Wykonanie: Masło roztopić z cukrem i czekoladą do rozpuszczenia się wszystkich składników. Ostudzić. Z podanych składników zagnieść kruche ciasto, wstawić do lodówki na kilka godzin. Łyżeczką nabierać ciasto, zrobić kulki i obtoczyć je w cukrze pudrze. Upiec na natłuszczonej blaszce w 180° C (ok. 10 minut, uważać, by nie przypalić). Są bardzo kruche, więc trzeba delikatnie ściągać je z blachy. Smacznego!
English:
Method: Melt butter with sugar and chopcolate and leave them to cool. Knead a dough and keep it in the fridge for several hours. Using a tea spoon, take a small amount of dough, roll small balls and cover each of them with icing sugar. Bake at 350° F for about 10 minutes.
Italiano:
Come si fa: Sciogliere il burro con lo zucchero ed il cioccolato. Fare l'impasto di pasta frolla quando il cioccolato si raffredda, mettetelo in frigo per qualche ora a riposare. Fate piccole palline prendendo l'impasto con un cucchiaino e cospargetele di zucchero a velo. Cuocere in forno già caldo a 180° C per circa 10 minuti.
No comments:
Post a Comment