Labels

Lunch (200) Pranzo (199) Obiad (193) Cena (163) Cakes (147) Ciasta (145) Torte (141) Tea cakes (136) Ciastka (129) Dolcetti (125) Supper (118) Dolci (99) Kolacja (98) Cookies (95) Desery (91) Desserts (91) Pieczywo (58) Pane (55) Bread (54) Śniadania (34) Dodatki (29) Sałatki (29) Insalate (28) Salads (28) Side dishes (27) Soups (26) Zupy (26) Minestroni (25) Contorni (24) Drinks (24) Bevande (23) Napoje (23) Breakfasts (22) Antipasti (21) Przystawki (20) Starters (20) Pancakes (17) Pizza (17) Akcje kulinarne (16) Le crepes (16) Naleśniki (16) Gratin (14) Zapiekanka (14) Preserves (11) Przetwory (11) Konkurs (10) Confetture (7) Marmellate (6) Biscotti salati (5) Colazioni (3) Śniadanie (3) ALFABETYCZNY SPIS CIAST (2) ALFABETYCZNY SPIS CIASTEK I CIASTECZEK (2) Gardiniere (2) Kolacje (1) Liebster Blog Award 2015 (1) PHOTOS/FOTO (1) WSPÓŁPRACA (1)

02/12/2018

Placki z polenty - Polenta Pancakes Recipe - Frittelle di polenta (le cresciole)

Smakołyki Angeli na Facebooku
Polski/English/Italiano
Składniki/Ingredients/Ingredienti
500 g ugotowanej polenty/ 17.5 oz polenta/ 500 g di polenta pronta
mąka ile trzeba ok 200 g/ flour as much as we need, about 7 oz/ farina q.b. circa 200 g
szczypta proszku do pieczenia/ a pinch of baking powder/ un pizzico di lievito per dolci
olej do smażenia/ oil for frying/ olio per friggere
+
cukier lub konfitura/ sugar or jam/ zucchero o marmellata

Polski:
Wykonanie: Proporcje do ugotowania polenty są następujące: na 500 g mąki kukurydzanej typu "fioretto", znana też pod nazwą mąka do polenty, potrzeba nam 2 litry wody, odrobina oleju lub masła - jak przy gotowaniu kaszy i sól do smaku. Na wrzącą wodę omaszczoną masłem lub olejem czy smalcem, powoli, ciurkiem, wsypać mąkę i ciągle mieszać na wolnym ogniu, od 30 do 40 minut, zależy jaką polentę chcemy, gęstszą czy rzadszą. Zazwyczaj polenta, jak ziemniaki, zostaje więc dobrze ją wykorzystać np. do upieczenia placków, a że jest bezglutenowa to i placki są bezglutenowe i mogą je zjeść i celiacy i osoby np. nietolerujące pszenicę. Gotową polentę mielimy w maszynce lub przeciskamy przez praskę i wyrabiamy jak ciasto na pierogi z mąką i szczyptą proszku do pieczenia, niektórzy dają go całą paczkę, ale ja nie, a placki wychodzą równie dobre (może być to też mąka bezglutenowa, orkiszowa, kukurydziana zwykła czy inna). Mąki używamy ile trzeba, by ciasto dało się śmiało rozwałkować najcieniej jak się da. Wpierw dzielimy je na części, tworzymy z nich kuleczki, rozwałkujemy i smażymy, jak placki ziemniaczane, na rozgrzanym oleju, na patelni. Tradycyjnie Włosi zjadają je posypane cukrem, ja lubię i z cukrem i z domową konfiturą, na zdjęciu jest to konfitura z moreli polana syropem z jagód.

English
Method: Grind the polenta, stir it with the flour and the baking powder and make a dough. Add more flour when necessary. Divide the dough into equal parts and form balls. Roll out each ball finely to form round pancakes. Fry each pancake separately in oil over medium heat. Serve the polenta pancakes with sugar or caster sugar, jam or home made fruit syrup.

Italiano
Come si fa: Macinate la polenta oppure tagliatela a scacchi. Aggiungete la farina ed il lievito e fare l'impasto ben compatto e liscio, se dovesse sembrare troppo molle, aggiungete altra farina. Iniziate allora a formare delle palline più o meno della stessa dimenzione. Con un mattarello, scchiacciate le palline e stendetele per ottenere delle sfoglie rotonde e fini. Cuocete le frittelle in olio ben caldo sugli enrtambi lati. Servire con lo zucchero oppure con qualche marmellata fatta a casa.


Źródło przepisu:/Recipe source:/La ricetta originale: