Labels

07/12/2018

Herbatniki kukurydziane z wanilią - Vanilla Corn Cookies - Biscotti di mais alla vaniglia

#SmakołykiAngeli #leprelibatezzediangela #angelasdelicacies
Polski/English/Italiano
Składniki/Ingredients/Ingredienti
300 g mąki kukurydzianej / 14 oz corn flour/ 300 g di farina di mais
100 g mąki orkiszowej lub innej/ 3.5 oz spelt or any other flour/ 100 g di farina di farro o altro tipo
150 g cukru / 5 oz sugar/ 150 g di zucchero
200 g masła /7 oz butter/ 200 g di burro
3 żółtka/ 3 egg yolks/ 3 tuorli
1 jajko/ 1 egg/ 1 uovo
wanilia/ 2 ts vanilla extract/ vaniglia
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia/ 1 ts baking powder/ 1 cucchiaino di lievito
szczypta kurkumy/ a pinch of curcuma/ un pizzico di curcuma

Polski:
Wykonanie: Z podanych składników zagnieść kruche ciasto (wanilię dodajemy w postaci startej laski lub cukru z prawdziwą wanilią czy ekstraktu z prawdziwą wanilią), rozwałkować i wykrawać foremkami np. gwiazdki, serduszka itp. Upiec w 180° C na jasno złoty kolor  (uważać, by nie przypalić). Smacznego!

English:
Method: Knead a dough (to make shortcrust pastry), roll it out and carve heart or star shaped cookies (or any other design cookies).  Bake at 350° F until golden. Serve with tea in the afternoon.

Italiano:
Come si fa: Possiamo usare una bacca di vaniglia oppure un estratto di vaniglia. Fare l'impasto di pasta frolla, stenderlo e tagliare dei cuoricini, delle stelline oppure altri design. Cuocere in forno già caldo a 180° C finché i dolcetti diventano dorati.


No comments:

Post a Comment