Labels

02/12/2018

Róże ziemniaczane z sezamem i rozmarynem - Potato Roses With Sesame Seeds And Rosemary v- Rose di patate, semi di sesamo e rosmarino

#SmakołykiAngeli  #leprelibatezzediangela  #angelasdelicacies
Polski/English/Italiano
Składniki/Ingredients/Ingredienti
4 duże ziemniaki/ 4 big potatoes/ 4 patate grandi
1 pełna łyżka igieł rozmarynu/ 1 tbs rosemary needles/ 1 cucchiaio abbondante di rosmarino
ząbek czosnku/ 1 garlic clove/ 1 spicchio d'aglio
garść ziaren sezamu/ handful sesame seeds/ qualche cucchiaio di semi di sesamo
mieszanka ziół zahatar lub inna/ za'atar or other herbs/ lo zaatar oppure altre erbe aromatiche
4 łyżki oliwy/ 4 tbs olive oil/ 4 cucchiai di olio d'oliova
sól do smaku/ salt to taste/ sale q.b.

Polski:
Wykonanie: Ziemniaki zetrzeć na bocznej części tarki, najcieniej jak się da, by łatwo je było zwinąć. Skąpać je w oliwie lub innym oleju z pierwszego tłoczenia, posolić, zmieszać z rozmiażdżonym czosnkiem i igiełkami rozmarynu (jeśli dysponujemy świeżymi, można je posiekać). Ziemniaki zwinąć w rurki, nakładając jedną warstwę na drugą, tworząc róże, spiąć szpilkami do zrazów i ułożyć w papierowych foremkach do muffinek. Każdą różę posypać przyprawą i sezamem, skropić marynatą pozostałą w misce, ew. dodatkową ilością oleju czy oliwy. Róże ziemniaczane upiec w gorącym piekarniku, sprawdzać tak po ok. 20 minutach czy są miękkie i kruche. Podawać dowolnie, jako dodatek do obiadu, lub jako przekąskę.

English
Method: Slice the potatoes finely using a mandolin into a large mixing bowl. Add olive, salt, za'atar or other herb mix, smashed garlic and rosemary needles and toss with tongs until evenly coated. Starting at one end, gently roll up the slices creating a potato rose. Place the roses into paper muffin tins and sprinkle them with sesame seeds and the oil remaining in the bowl or if necessary with another portion of oil. Bake for about 20 minutes in hot oven. Serve as you wish.

Italiano
Come si fa: Affettate finemente le patate, utilizzando una mandolina, le fette di patate dovranno essere abbastanza sottili da piegarsi senza difficoltà. Mettetele in una ciotola e conditele con l'olio, il sale, lo zahatar oppure un altro misto di erbe aromatiche e rosmarino. Allineate le fettine di patate sovrapponendole, lasciando 1/2 centimetro di spazio tra l'inizio di una fettina e l'altra, in modo da formare delle strisce lunghe circa 25-35 cm. Arrotolate le strisce per formare delle rose, che fisserete utilizzando lo spago da cucina oppure degli spiedini. Sistemate le rose in pirottini di carta. Trasferite gli stampini in una teglia per i muffin, cospargetele con i semi di sesamo e fatele cuocere per circa 20 minuti in forno caldo. Sfornate le rose e servitele come volete.


Źródło przepisu:/Recipe source:/La ricetta originale:
Ci piace cucinare,
20.11.2018, Anno 2, No 93, pp. 32-33


Przepis bierze udział w poniższej akcji kulinarnej:

No comments:

Post a Comment