Labels

11/01/2015

Krokiety z mięsem - Crocchè with meat - Crocchette con la carne

#SmakołykiAngeli #angelasdelicacies #leprelibatezzediangela

Przepis mojej Mamy/ My Mum's recipe / Una ricetta di mia Mamma

Nadzienie:/Filling:/ Farcita:
250 - 300 g ugotowanego do miękkości mięsa (najlepiej cielęciny)/ 8-10 oz soft cooked meat (the best is veal)/ 250-300 g di carne cotta, per esempio di vitello
1 przysmażona na oliwie cebula/ 1 onion chopped and fried with oil/ 1 cipolla tagliata e soffritta con un po' d'olio
sól, pieprz, maga do smaku/ salt. peper to taste/ sale e pape a piacere

Polski:
Wykonanie: Nadzienie:
Do przesmażonej na złoty kolor cebuli dodać zmielone mięso, popieprzyć, posolić ewentualnie "pomagować" domowej roboty posypką (patrz posypki w przepisie na barszcz czerwony), wszystko razem wymieszać i podsmażyć. Jeśliby mięso było za sypkie, dodać trochę wody do uzyskania lepkiej konsystencji.

Naleśniki do krokietów robimy jak w przepisie na naleśniki, z tą różnicą, że nie dajemy cukru, wystarczy jedno jajko i można dać połowę wody, połowę mleka. Pieczemy je nie na złoty kolor, tylko ściągamy z patelni jeszcze blade. Na środek naleśnika, jak na fotografii, kładziemy odrobinę farszu, składamy naleśnik, zaklejamy rozmąconym jajkiem, i składamy ponownie w kopertę. Koperty ponownie pędzlujemy rozmąconym jajkiem, obtaczamy w bułce tartej i ponownie podsmażamy na patelni. Smacznego!

English:
Method: Filling: Chop the onions until golden or brown and the ground meat, salt and pepper to taste, stir well together and fry for a while until it has a better taste.

The pancakes are made from the pancake recipe but with no sugar and only one egg, instead of milk we can add water. We don't fry them until golden! They need to be fried delicately and for a short time, until still pale. As in the photo, we put some of the filling in the middle of the pancake, and glue it in the form of an envelope with a bit of a scrambled egg (on the edges). Brush the pancakes with the egg and cover with bread crumbs and fry again in oil until golden brown.


Italian version on request... fill in the CONTACT FORM.

No comments:

Post a Comment