Labels

23/04/2021

Surówka jajeczna z podagrycznikiem i stokrotkami - Egg And Goutweed Salad Recipe - Insalata con uova sode, margherite ed imperatoria

#SmakołykiAngeli  #leprelibatezzediangela  #angelasdelicacies

Polski/English/Italiano
Składniki/Ingredients/Ingredienti:
podagrycznik pospolity kilka garści / goutweed several handfuls/ imperatoria inglese qualche manciata
2-3 ząbki czosnku/ 2-3 garlic cloves/ 2-3 spicchi d'aglio
sól ziołowa/ aromatic seed salt/ sale aromatizzato ai semi
galgant/galanga/galanga
majonez/ mayo/ maionese
4 jajka ugotowane na twardo/ 4 hard boiled eggs/ 4 uova sode
bukiecik stokrotek/ daisies bouquet/ un mazzetto di margherite
kilka listków mniszka lekarskiego/ several dandelion leaves/ qualche foglio di tarassaco

Polski
Wykonanie: Umyte roślinki razem z łodygami siekamy na drobno, zostawiamy kilka do dekoracji, kroimy na drobno również jajka. Łączymy ze zgniecionym czosnkiem, majonezem, galgantem i solą ziołową do smaku. Podajemy np. jako dodatek do chleba. 

English
Method: Wash and then chop the plants (leave some of them for the final decoration) also chop the eggs, stir and mix with the mayo and aromatic seed salt and galanga to taste. Mash the garlic and add it to the salad, stir everything well. Serve for instance with bread and butter.

Italiano
Come si fa: Lavare bene le piante e tagliarle finemente (lasciandone alcune per la decorazione finale), tagliare anche le uova sode e l'aglio, poi amalgamare entrambi con la maionese, il galanga ed il sale aromatizzato. Servire coi panini oppure con delle fette di pane. 

Wiosenne kwiaty w mojej kuchni

2 comments: