Labels

23/06/2014

Ciasteczka "eski" - "S" tea cakes - Dolcetti a forma di "S"

Smakołyki Angeli na Facebooku 
Polski/English/Italiano
Składniki/Ingredients/Ingredienti
35 g drożdży/ 35 g yeast/ 35 g di lievito di birra
250 g mąki/ 250 g white plain flour/ 250 g di farina tipo 00
125 g smalcu lub masła czy oleju kokosowego/ 125 g lard (butter or cocco oil)/ 125 g di strutto (burro o olio di cocco)                         
2 jajka lub 1 jajko i 2 łyżki mleka/ 2 eggs or 1 egg and 2 table spoons milk/ 2 uova oppure 1 uovo e 2 cucchiai di latte  
wanilia/ vanilla/ vaniglia                    

Polski
Wykonanie: Drożdże rozpuścić z łyżeczką cukru. Wszystkie składniki dobrze wyrobić. Z ciasta formować wałeczki, pokroić na ok. sześciocentymetrowe kawałki. Końce zwinąć w kształcie litery "S". Wierzch ciasteczka obtoczyć w cukrze z cukrem waniliowym. Piec na złoty kolor w 200° C.

English 
Method: Melt the yeast with a tea spoon of sugar. Mix all the ingredients well with your hands and form rolls and cut them into about 6 cm pieces and then form them into an "S" shape. Cover with sugar & vanilla extract and bake at 200°C/400° F until golden brown.

Italiano
Come si fa: Sciogliere il lievito con un cucchiaino di zucchero. Lavorare bene tutti gli ingredienti. Far rotolare pezzi d'impasto e tagliare in pezzi di 6-10 cm. Formare la lettera "S" e cuocere in forno già caldo a 200° C finché diventano dorati e croccanti.