Labels

Lunch (189) Pranzo (189) Obiad (183) Cena (152) Cakes (144) Ciasta (142) Torte (138) Tea cakes (129) Ciastka (122) Dolcetti (118) Supper (109) Dolci (94) Kolacja (94) Cookies (88) Desery (86) Desserts (86) Pieczywo (58) Pane (55) Bread (54) Śniadania (33) Dodatki (29) Sałatki (29) Insalate (28) Salads (28) Side dishes (27) Soups (26) Zupy (26) Minestroni (25) Contorni (24) Drinks (22) Antipasti (21) Bevande (21) Breakfasts (21) Napoje (21) Przystawki (20) Starters (20) Pizza (17) Gratin (14) Pancakes (14) Zapiekanka (14) Akcje kulinarne (13) Le crepes (13) Naleśniki (13) Preserves (10) Przetwory (10) Konkurs (9) Confetture (6) Biscotti salati (5) Marmellate (5) Colazioni (3) ALFABETYCZNY SPIS CIAST (2) ALFABETYCZNY SPIS CIASTEK I CIASTECZEK (2) Gardiniere (2) Śniadanie (2) Kolacje (1) Liebster Blog Award 2015 (1) PHOTOS/FOTO (1) WSPÓŁPRACA (1)

23/06/2014

Ciasteczka "eski" - "S" tea cakes - Dolcetti a forma di "S"

Smakołyki Angeli na Facebooku 
Polski/English/Italiano
Składniki/Ingredients/Ingredienti
35 g drożdży/ 35 g yeast/ 35 g di lievito di birra
250 g mąki/ 250 g white plain flour/ 250 g di farina tipo 00
125 g smalcu lub masła czy oleju kokosowego/ 125 g lard (butter or cocco oil)/ 125 g di strutto (burro o olio di cocco)                         
2 jajka lub 1 jajko i 2 łyżki mleka/ 2 eggs or 1 egg and 2 table spoons milk/ 2 uova oppure 1 uovo e 2 cucchiai di latte  
wanilia/ vanilla/ vaniglia                    

Polski
Wykonanie: Drożdże rozpuścić z łyżeczką cukru. Wszystkie składniki dobrze wyrobić. Z ciasta formować wałeczki, pokroić na ok. sześciocentymetrowe kawałki. Końce zwinąć w kształcie litery "S". Wierzch ciasteczka obtoczyć w cukrze z cukrem waniliowym. Piec na złoty kolor w 200° C.

English 
Method: Melt the yeast with a tea spoon of sugar. Mix all the ingredients well with your hands and form rolls and cut them into about 6 cm pieces and then form them into an "S" shape. Cover with sugar & vanilla extract and bake at 200°C/400° F until golden brown.

Italiano
Come si fa: Sciogliere il lievito con un cucchiaino di zucchero. Lavorare bene tutti gli ingredienti. Far rotolare pezzi d'impasto e tagliare in pezzi di 6-10 cm. Formare la lettera "S" e cuocere in forno già caldo a 200° C finché diventano dorati e croccanti.