Labels

Lunch (189) Pranzo (189) Obiad (183) Cena (152) Cakes (144) Ciasta (142) Torte (138) Tea cakes (129) Ciastka (122) Dolcetti (118) Supper (109) Dolci (94) Kolacja (94) Cookies (88) Desery (86) Desserts (86) Pieczywo (58) Pane (55) Bread (54) Śniadania (33) Dodatki (29) Sałatki (29) Insalate (28) Salads (28) Side dishes (27) Soups (26) Zupy (26) Minestroni (25) Contorni (24) Drinks (22) Antipasti (21) Bevande (21) Breakfasts (21) Napoje (21) Przystawki (20) Starters (20) Pizza (17) Gratin (14) Pancakes (14) Zapiekanka (14) Akcje kulinarne (13) Le crepes (13) Naleśniki (13) Preserves (10) Przetwory (10) Konkurs (9) Confetture (6) Biscotti salati (5) Marmellate (5) Colazioni (3) ALFABETYCZNY SPIS CIAST (2) ALFABETYCZNY SPIS CIASTEK I CIASTECZEK (2) Gardiniere (2) Śniadanie (2) Kolacje (1) Liebster Blog Award 2015 (1) PHOTOS/FOTO (1) WSPÓŁPRACA (1)

19/06/2014

Kokosanki ryżowe - Rice & coconut tea cakes - Dolcetti con crema di riso e farina di cocco

Smakołyki Angeli na Facebook

Polski/English/Italiano 

Składniki/ Ingredients/ Ingredienti:

250 g kleiku ryżowego/ 250 g congee rice (rice porridge)/ 250 g di crema di riso
200 g wiórek kokosowych/ 200 g coconut flakes/ 200 g di farina di cocco
200 g masła/ 200 g butter/ 200 g di burro
1 szklanka mąki (ok. 130 g)/ 1 cup white plain flour/ 130 g di farina tipo 00
200 g cukru/ 200 g sugar/ 200 g di zucchero
3 jajka/ 3 eggs/ 3 uova
2 łyżeczki proszku do pieczenia/ 2 tea spoons baking powder/ 2 cucchiaini di lievito per i dolci

Polski 
Wykonanie: Z podanych składników zagnieść ciasto. Formować małe kuleczki. Piec 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do ok. 180°C.

English
Method: Mix all the ingredients well in a bowl, knead and divide the dough into small, teaspoon size, balls. Bake them in 180°C for about 10-15 minutes. The recipe serves about 100 tea cakes.

Italiano
Come si fa: Lavorare bene con le mani tutti gli ingredienti per ottenere un impasto omogeneo. Formare con un cucchiaino piccole sfere, cuocere in forno preriscaldato a 180°C per circa 10-15 minuti.

Ciastka podobne do tych z ortębami,
Tea cakes similar to the ones with oat bran,
Dolcetti simili a questi con la crusca d'orzo