#SmakołykiAngeli #leprelibatezzediangela #angelasdelicacies |
Dziś łatwiuśkie ciacho, w 10 minut masz zrobione, w kolejnych 40 minutach upieczone, przypomina nieco ambasador, ale ma inny, dość ekskluzywny, smak... Today one of the easiest and fastest cakes to bake... it resembles the ambassador cake but its taste is different... Oggi una torta d'estate con un sapore molto particolare, sembra un po' l'ambasciatore, ma ha un sapore diverso...
Polski/English/Italiano
Składniki/Ingredients/Ingredienti
pół słoiczka konfitury z czarnej porzeczki/ 165 g black currant jam /165 g di marmellata di ribes nero
2 szklanki mąki/ 2 cups white plain flour/ 2 tazze di farina tipo 00
3 jajka/3 eggs/ 3 uova
1 szklanka mleka/ 1 cup milk/ 1 tazza di latte
125 g masła lub margaryny/ 125 g butter or margarine/ 125 g di burro o margarina
1 łyżeczka cynamonu/ 1 tea spoon cinnamon/ 1 cucchiaino di cannella
1 łyżeczka kakao/ 1 tea spoon cocoa/ 1 cucchiaino di cacao
1 łyżeczka sody oczyszczonej/ 1 tea spoon baking soda/ 1 cucchiaino di bicarbonato di sodio
Polski:
Wykonanie:Wszystkie składniki dobrze wymieszać mikserem. Sugeruję pieczenie jako placek na blaszce lub w keksówce wyłożonej papierem do pieczenia, w 180° C przez ok. 40 minut. Gotowe ciasto można oblać czekoladą i udekorować kokosem lub orzechami.
English
Method: Mix all the ingredients well in a free standing electric mixer with a paddle attachment (or use a handheld electric whisk) on medium speed. Bake at 180-200° C (375-380° F) for about 40 minutes. I suggest you should decorate the cake with chocolate and coconut flakes or nuts such as walnuts or hazelnuts.
Italiano
Come si fa: Mischiare tutti gli ingredienti bene con il mixer elettrico. Foderare una teglia con carta da forno e cuocere in forno già caldo a 180° per circa 40 minuti. La torta di solito si decora con crema alla cioccolata e fiocchi di cocco.
No comments:
Post a Comment