Labels

Lunch (189) Pranzo (189) Obiad (183) Cena (152) Cakes (145) Ciasta (143) Torte (139) Tea cakes (129) Ciastka (122) Dolcetti (118) Supper (109) Dolci (94) Kolacja (94) Cookies (88) Desery (86) Desserts (86) Pieczywo (58) Pane (55) Bread (54) Śniadania (33) Dodatki (29) Sałatki (29) Insalate (28) Salads (28) Side dishes (27) Soups (26) Zupy (26) Minestroni (25) Contorni (24) Drinks (22) Antipasti (21) Bevande (21) Breakfasts (21) Napoje (21) Przystawki (20) Starters (20) Pizza (17) Pancakes (15) Akcje kulinarne (14) Gratin (14) Le crepes (14) Naleśniki (14) Zapiekanka (14) Preserves (11) Przetwory (11) Konkurs (10) Confetture (7) Marmellate (6) Biscotti salati (5) Colazioni (3) ALFABETYCZNY SPIS CIAST (2) ALFABETYCZNY SPIS CIASTEK I CIASTECZEK (2) Gardiniere (2) Śniadanie (2) Kolacje (1) Liebster Blog Award 2015 (1) PHOTOS/FOTO (1) WSPÓŁPRACA (1)

27/08/2014

Owsianka z otrębami - Porridge with oat bran - Zuppa d'avena con crusca d'avena



Polski/English/Italiano
Składniki /Ingredients/Ingredienti
2,5 łyżki płatków owsianych/ 2.5 table spoon oat flakes/ 2.5 cucchiai di fiocchi                                                                                                                    d'avena
2 łyżki ortębów owsianych/ 2 table spoons oat bran/ 2 cucchiai di crusca                                                                                                                               d'avena
90 ml wody lub mleka/ 90 ml (4.80 fl oz) water or milk/ 90 ml di acqua o latte
szczypta soli/ a pinch of salt/ un pizzico di sale




Polska wersja:
Wykonanie:
Wsypać płatki z otrębami do rondelka, zalać wodą lub mlekiem i dodać szczyptę soli. Doprowadzić stopniowo do wrzenia, mieszając cały czas, aż owsianka zgęstnieje.

Po ok. 5 minutach odstawić rondel z palnika na chwilę. Dla osób, które nie gustują w gęstej owsiance dolać trochę ciepłego mleka lub wody i wymieszać przed podaniem. 

Podawać  w miseczkach lub głębokich talerzach z cukrem, cukrem trzcinowym, miodem, syropem klonowym lub suszona żurawiną, według gustu. 

Uwaga: owsianka z otrębami ma właściwości przeczyszczające ;-)

English version:
Method:
Place the flakes & bran in a saucepan and add the milk or water and a pinch of salt. Bring to a slow boil, stirring all the time until the porridge begins to thicken.

After about 5 minutes remove from the heat and leave to stand for a while. For those who dislike thick porridge add some warm milk/water and mix well before serving.

Serve in warm bowls or soup plates with sugar, brown sugar, honey, maple syrup or some dried cranberries as preferred.

Note: porridge with oat bran has purifying qualities...

Versione italiana:
Come si fa:
Versate l'avena (fiocchi d'avena per porridge e crusca d'avena) in un pentolino insieme al latte o all'acqua e portate il tutto ad ebollizione.

Aggiungete il sale e fate cuocere per circa 5 minuti fino ad ottenere una crema morbida. Per le persone che preferiscono la crema meno densa aggiungete un po' d'acqua o latte.

Servite come preferite sia con lo zucchero, il miele, lo sciroppo d'acero o qualche frutta di bosco secca.

Attenzione: la zuppa d'avena con crusca d'avena aiuta ad andare al bagno ...