Labels

25/08/2014

Polska szarlotka tradycyjna - Polish traditional apple pie - Torta polacca tradizionale alle mele

Smakołyki Angeli na Facebooku
Polski/English/Italiano
Składniki/Ingredients/Ingredienti

Ciasto/Dough/Impasto
2 i 1/2 szklanki mąki/ 2 & 1/2 cup plain white flour/ 2 & 1/2 tazze di farina
1 szklanka cukru pudru/1 cup powdered sugar/ 1 tazza di zucchero a velo
3 żółtka/ 3 yolks/ 3 tuorli
200 g masła/ 200 g butter/ 200 g di burro

Jabłka/Apples/Mele
1 kg jabłek mało-soczystych/ 1 kg cooking apples/ 1 chilo di mele
16 g cukru waniliowego/ vanilla extract/ 1 bustina di vaniglia
2 łyżki cukru/ 2 table spoons sugar/ 2 cucchiai di zucchero
3 łyżki skórki pomarańczowej (kandyzowanej) lub 2 łyżki tłuczonej (w moździerzu) suszonej skorki mandarynkowej/ 3 spoons candid orange peel or dried mandarine peel/ 3 cucchiai di arancia candida o buccia di mandarino secco
kilka łyżek soku z cytryny/ a few table spoons lemon juice/ qualche cucchiaio di succo di limone
cynamon do smaku/ cinnamon to taste/ cannella a piacere

Polski:
Wykonanie: Zagnieść ciasto i schłodzić na minimum 30 minut w lodówce.

Obrać jabłka, wyciąć gniazda nasienne, pokroić na cząstki. Zalać w garnku sokiem z cytryny i prażyć aż zaczną się rozpadać. Dodać cukier (jeśli jabłka są słodkie, nie trzeba dodawać cukru) plus wanilię (ewentualnie cynamon) i mieszać aż się rozpuszczą. Wmieszać skórkę pomarańczową lub mandarynkową.

2/3 ciasta rozwałkować, wylepić nim szeroką blachę/foremkę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto powykluwać widelcem, podpiec w temp. 200 °C ok. 15 min. Resztę ciasta rozwałkować, na podpieczone ciasto wyłożyć jabłka, przykryć rozwałkowanym plackiem, zlepić brzegi i nakłuć w kilku miejscach. Piec ok. 30 minut w temp. 200 °C.

 Udekorować lukrem: 1/2 szklanki cukru pudru utrzeć z 1 łyżką (lub dwoma) soku z cytryny. Proponuje podanie na ciepło ze śmietaną.

English
Method: Make the dough and leave it in the fridge for at least half an hour.

Mound the apples and fry them gently over medium heat, add sugar, vanilla extract and cinnamon (if you like its taste) and some lemon juice. Leave them for a while to cool down.

Preheat oven to 400 ° F (200 °C). Take 2/3 of the dough out from the fridge and place the bottom crust in your pan. Bake it for about 15 minutes, then fill with apples and cover with the remaining 1/3 of the dough and bake another 30 minutes.

Decorate with the icing sugar: 1/2 cup icing sugar with 1-2 table spoon lemon. Serve warm or hot with cream.

 

Italian version on request (fill in the contact form) ...