Labels

09/04/2015

Babka śmietankowa - Cream Polish Easter cake ("Babka" ) - Ciambella polacca alla panna ("Babka")

Smakołyki Angeli na Facebooku
Polski/English/Italiano
Składniki/Ingredients/Ingredienti
220 g mąki/ 7.7 oz plain white flour/ 220 g di farina
130 ml śmietany/ 130 ml cream/ 130 ml di panna
100 g stopionego masła/ 3.5 oz melted butter/ 100 g di burro sciolto
5 jajek/ 5 eggs/ 5 uova
150 -200 g cukru pudru/ 5-7 oz powdered sugar/ 150-200 g di zucchero a velo
2 łyżeczki proszku do pieczenia/ 2 ts baking powder/ 2 cucchiaini di lievito
1 opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru/ 1 pack vanilla custard/ 1 busta di budino alla vanilglia

Polski:
Wykonanie: Ubić żółtka z cukrem, potem dodać po łyżce śmietany, stopionego masła, nadal ubijać. Mąkę wymieszać z proszkiem i budyniem. Wsypywać do masy i mieszać. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Dodawać do ciasta, delikatnie wymieszać. Wlać do natłuszczonej i wysypanej tartą bułką formy babkowej. Piec w piekarniku nagrzanym do 170° -180°C przez ok. 40 minut. Posypać cukrem pudrem.

English
Method: Beat the yolks with sugar, add a spoon of cream and melted butter at a time. Mix the flour with baking powder and custard powder and stir everything well with the yolks. Beat the egg whites with a pinch of salt just until stiff peaks begin to form (tips stand straight) and mix delicately with the remaining batter. Pour batter into a bundt cake mold (greased and sprinkled with bread crumbs). Bake at 340°- 350° F for about 40 minutes. Sprinkle with confectioners sugar over the top.

Italiano
Come si fa: Montare a spuma i tuorli con lo zucchero, aggiungere un cucchiaio di panna e burro sciolto alla volta continuando a montare. Mescolare la farina con il lievito ed il budino in polvere. Mettere tutto insieme. Montare gli albumi a neve con un pizzico di sale. Amalgamare gli albumi montati con l'impasto delicatamente. Versare l'impasto in una teglia per ciambellone (unta e spruzzata con un po' di pan grattugiato). Infornare in forno preriscaldato a 170° -180° per circa 40 minuti o finché l'interno risulterà asciutto (fate la prova con uno stuzzicadenti).   Decorare con zucchero a velo.