Labels

Lunch (190) Pranzo (190) Obiad (184) Cena (153) Cakes (145) Ciasta (143) Torte (139) Tea cakes (130) Ciastka (123) Dolcetti (119) Supper (109) Dolci (94) Kolacja (94) Cookies (89) Desery (86) Desserts (86) Pieczywo (58) Pane (55) Bread (54) Śniadania (33) Dodatki (29) Sałatki (29) Insalate (28) Salads (28) Side dishes (27) Soups (26) Zupy (26) Minestroni (25) Contorni (24) Drinks (22) Antipasti (21) Bevande (21) Breakfasts (21) Napoje (21) Przystawki (20) Starters (20) Pizza (17) Pancakes (15) Akcje kulinarne (14) Gratin (14) Le crepes (14) Naleśniki (14) Zapiekanka (14) Preserves (11) Przetwory (11) Konkurs (10) Confetture (7) Marmellate (6) Biscotti salati (5) Colazioni (3) ALFABETYCZNY SPIS CIAST (2) ALFABETYCZNY SPIS CIASTEK I CIASTECZEK (2) Gardiniere (2) Śniadanie (2) Kolacje (1) Liebster Blog Award 2015 (1) PHOTOS/FOTO (1) WSPÓŁPRACA (1)

09/04/2015

Babka śmietankowa - Cream Polish Easter cake ("Babka" ) - Ciambella polacca alla panna ("Babka")

Smakołyki Angeli na Facebooku
Polski/English/Italiano
Składniki/Ingredients/Ingredienti
220 g mąki/ 7.7 oz plain white flour/ 220 g di farina
130 ml śmietany/ 130 ml cream/ 130 ml di panna
100 g stopionego masła/ 3.5 oz melted butter/ 100 g di burro sciolto
5 jajek/ 5 eggs/ 5 uova
150 -200 g cukru pudru/ 5-7 oz powdered sugar/ 150-200 g di zucchero a velo
2 łyżeczki proszku do pieczenia/ 2 ts baking powder/ 2 cucchiaini di lievito
1 opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru/ 1 pack vanilla custard/ 1 busta di budino alla vanilglia

Polski:
Wykonanie: Ubić żółtka z cukrem, potem dodać po łyżce śmietany, stopionego masła, nadal ubijać. Mąkę wymieszać z proszkiem i budyniem. Wsypywać do masy i mieszać. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Dodawać do ciasta, delikatnie wymieszać. Wlać do natłuszczonej i wysypanej tartą bułką formy babkowej. Piec w piekarniku nagrzanym do 170° -180°C przez ok. 40 minut. Posypać cukrem pudrem.

English
Method: Beat the yolks with sugar, add a spoon of cream and melted butter at a time. Mix the flour with baking powder and custard powder and stir everything well with the yolks. Beat the egg whites with a pinch of salt just until stiff peaks begin to form (tips stand straight) and mix delicately with the remaining batter. Pour batter into a bundt cake mold (greased and sprinkled with bread crumbs). Bake at 340°- 350° F for about 40 minutes. Sprinkle with confectioners sugar over the top.

Italiano
Come si fa: Montare a spuma i tuorli con lo zucchero, aggiungere un cucchiaio di panna e burro sciolto alla volta continuando a montare. Mescolare la farina con il lievito ed il budino in polvere. Mettere tutto insieme. Montare gli albumi a neve con un pizzico di sale. Amalgamare gli albumi montati con l'impasto delicatamente. Versare l'impasto in una teglia per ciambellone (unta e spruzzata con un po' di pan grattugiato). Infornare in forno preriscaldato a 170° -180° per circa 40 minuti o finché l'interno risulterà asciutto (fate la prova con uno stuzzicadenti).   Decorare con zucchero a velo.