Labels

Lunch (188) Pranzo (188) Obiad (182) Cena (151) Cakes (143) Ciasta (141) Torte (137) Tea cakes (128) Ciastka (121) Dolcetti (117) Supper (108) Dolci (93) Kolacja (93) Cookies (87) Desery (85) Desserts (85) Pieczywo (58) Pane (55) Bread (54) Śniadania (33) Dodatki (29) Sałatki (29) Insalate (28) Salads (28) Side dishes (27) Soups (25) Zupy (25) Contorni (24) Minestroni (24) Antipasti (21) Breakfasts (21) Drinks (21) Bevande (20) Napoje (20) Przystawki (20) Starters (20) Pizza (17) Gratin (14) Pancakes (14) Zapiekanka (14) Akcje kulinarne (13) Le crepes (13) Naleśniki (13) Preserves (10) Przetwory (10) Konkurs (9) Confetture (6) Biscotti salati (5) Marmellate (5) Colazioni (3) ALFABETYCZNY SPIS CIAST (2) ALFABETYCZNY SPIS CIASTEK I CIASTECZEK (2) Gardiniere (2) Śniadanie (2) Kolacje (1) Liebster Blog Award 2015 (1) PHOTOS/FOTO (1) WSPÓŁPRACA (1)

13/04/2015

Zapiekanka rybna - Fish gratin - Gratin di pesci

Smakołyki Angeli na Facebooku

Kalabryjski przepis mojej Teściowej/ My Mother-in-law's Calabrian recipe/ 
Una ricetta calabrese di mia Suocera

Polski/English/Italiano
Składniki/Ingredients/Ingredienti:
ryby (jakie mamy, może być filet, na zdjęciach są sardele)/ fish (that we have at home, in the photos: anchovies)/ pesci che abbiamo a casa (nelle foto le alici)
starty żółty ser/ pecorino (or other cheese)/ pecorino, scamorza, provola etc.
parmigiano lub jeszcze innego sera/  parmesan/  parmigiano
"miąższ" z bułki/ fresh bread crumb/ mollica del pane
sól do smaku/ salt to taste/ sale q.b.
tymianek/ thyme/ timo
olej z oliwek/ olive oil/ olio d'oliva q.b.

Polski
Wykonanie: Blaszkę natłuścić oliwą, posypać rozkruszoną w rękach bułką, nałożyć rybki (małe złowione - wypatroszyć, odciąć głowy i ogony, jeśli filet, pokroić wzdłuż na cienkie krótkie paski) posypać tymiankiem, serami, kolejną warstwą bułki i skropić oliwą z oliwek, ew. masłem. Piec zapiekankę w 200 ° C ok. 15 minut.

English:
Method: Sprinkle the baking tin with olive oil. Place bread crumb transformed into small pieces, small fishes (or if we use a bigger fish, cut it into smaller pieces), sprinkle with thyme and a pinch of salt, cover with cheese layers and at the end the bread crumb and sprinkle with olive oil. Bake at 390°F for about 15 minutes.

Italiano:
Come si fa: Cospargere la teglia con un po' d'olio d'oliva, mettere la mollica del pane fatta a pezzi piccoli, poi i pesci (ho messo le alici pulite e senza le teste e le code, ma se avete altri tipi di pesci, tagliateli a pezzi più piccoli), il sale ed il timo, i formaggi grattugiati, l'ultimo strato della mollica e cospargere con un po' d'olio. Cuocere al forno caldo di 200° C per circa 15 minuti.