Labels

Lunch (200) Pranzo (199) Obiad (193) Cena (163) Cakes (147) Ciasta (145) Torte (141) Tea cakes (137) Ciastka (130) Dolcetti (126) Supper (118) Dolci (99) Kolacja (98) Cookies (96) Desery (91) Desserts (91) Pieczywo (58) Pane (55) Bread (54) Śniadania (34) Dodatki (29) Sałatki (29) Insalate (28) Salads (28) Side dishes (27) Soups (26) Zupy (26) Minestroni (25) Contorni (24) Drinks (24) Bevande (23) Napoje (23) Breakfasts (22) Antipasti (21) Przystawki (20) Starters (20) Pancakes (17) Pizza (17) Akcje kulinarne (16) Le crepes (16) Naleśniki (16) Gratin (14) Zapiekanka (14) Preserves (11) Przetwory (11) Konkurs (10) Confetture (7) Marmellate (6) Biscotti salati (5) Colazioni (3) Śniadanie (3) ALFABETYCZNY SPIS CIAST (2) ALFABETYCZNY SPIS CIASTEK I CIASTECZEK (2) Gardiniere (2) Kolacje (1) Liebster Blog Award 2015 (1) PHOTOS/FOTO (1) WSPÓŁPRACA (1)

20/04/2015

Ciasto z czekoladą ricottą i orzechami/migdałami (bezglutenowe) - Chocolate and ricotta cake with nuts/almonds (gluten free) - Plumcake di ricotta, cioccolato e mandorle o noci (senza glutine)


Foremka 13/ 22 cm - For a small plum cake mold - Per una teglia di 13/22 cm

Polski/English/Italiano
Składniki/Ingredients/Ingredienti
120 g skrobi kukurydzianej/ 4.2 oz corn starch/ 120 g di maizena
(opcjonalnie 1 łyżka mąki pszennej/ optionally 1 tbs white flour/ 1 cucchiaio di farina 00)
120  cukru / 4.2 oz sugar/ 120 g di zucchero
100 g czekolady/ 3.5 oz chocolate / 100 g di cioccolato
100 g migdałów lub orzechów/ 3.5 oz almonds or nuts/ 100 g di mandorle o noci
50 g cukru trzcinowego/ 1.8 oz cane sugar/ 50 g di zucchero
3 jajka/ 3 eggs/ 3 uova
70 g sera ricotty/ 2.5 oz ricotta cheese/ 70 g di ricotta
1 łyżeczka proszku do pieczenia/ 1 ts baking powder/ 1 cucchiaino di lievito per dolci
2 łyżki oleju z oliwek/ 2 tbs olive oil/ 2 cucchiai di olio d'oliva


Polski:
Wykonanie:
Posiekać migdały/orzechy i czekoladę (dowolną). Ubić jajka z proszkiem do pieczenia, cukrem, a na końcu ricottą i olejem. Dodać mączkę kukurydzianą, wymieszać, dodać orzechy/migdały, czekoladę wymieszać.

Natłuścić małą keksownicę i oprószyć bułką tartą. Piec w 180 °C przez ok. 40 minut, sprawdzić patyczkiem, czy jest suche w środku, wyjąć.

English
Method:
Beat the eggs with sugar. Mix the corn starch with baking powder stir everything well with the yolks, add the oil, ricotta, chopped almonds/nuts and chopped chocolate and stir everything once again. 

Pour batter into a plum cake mold (greased and sprinkled with bread crumbs). Bake at 350° F for about 40 minutes. Sprinkle with confectioners sugar over the top if you like.

Italiano:
Come si fa:
Tritate finemente le mandorle e poi riducete in scaglie il cioccolato. Montate le uova insieme allo zucchero con le fruste. Setacciate insieme maizena e lievito e poi uniteli alle uova. Poi amalgamate con una frusta, un ingrediente alla volta, le mandorle, la ricotta, il cioccolato e l'olio.

Rivestite uno stampo da plumcake con carta da forno e distribuitevi l'impasto. Cuocete a 180 °C per 40 minuti o finché l'interno risulterà asciutto (fate la prova con uno stuzzicadenti).





Źródło przepisu/ Recipe Source/ La ricetta originale:
Cucina naturale, marzo 2015, p. 56. (http://www.cucina-naturale.it)