Labels

Lunch (190) Pranzo (190) Obiad (184) Cena (153) Cakes (145) Ciasta (143) Torte (139) Tea cakes (130) Ciastka (123) Dolcetti (119) Supper (109) Dolci (94) Kolacja (94) Cookies (89) Desery (86) Desserts (86) Pieczywo (58) Pane (55) Bread (54) Śniadania (33) Dodatki (29) Sałatki (29) Insalate (28) Salads (28) Side dishes (27) Soups (26) Zupy (26) Minestroni (25) Contorni (24) Drinks (22) Antipasti (21) Bevande (21) Breakfasts (21) Napoje (21) Przystawki (20) Starters (20) Pizza (17) Pancakes (15) Akcje kulinarne (14) Gratin (14) Le crepes (14) Naleśniki (14) Zapiekanka (14) Preserves (11) Przetwory (11) Konkurs (10) Confetture (7) Marmellate (6) Biscotti salati (5) Colazioni (3) ALFABETYCZNY SPIS CIAST (2) ALFABETYCZNY SPIS CIASTEK I CIASTECZEK (2) Gardiniere (2) Śniadanie (2) Kolacje (1) Liebster Blog Award 2015 (1) PHOTOS/FOTO (1) WSPÓŁPRACA (1)

15/04/2015

Ciastka owsiano-fasolowe z czekoladą - Oats and white beans cookies with chocolate - Dolcetti di avena e fagioli bianchi con cioccolato


Polish/English/Italian
Składniki/Ingredients/Ingredienti:
130 g mąki pszennej/ 4.5 oz plain white flour/ 130 g di farina tipo 0
280 g płatków owsianych/ 10 oz oat flakes/ 280 g di fiocchi d'avena
110 g cukru trzcinowego/ 3.8 oz cane sugar/ 110 g di zucchero di canna
190 g masła / 6.7 oz butter/ 190 g di burro
1 jajko/ 1 egg/ 1 uovo
1 cukier waniliowy/ 2 ts vanilla extract/ 1 bustina di vaniglia
szczypta soli/ a pinch of salt/ un pizzico di sale
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej/ 1/2 ts baking soda/ 1/2 cucchiaino di baking soda
2-3 kopiaste łyżki gotowanej fasoli jaś z czekoladą/ 2-3 tbs cooked white beans plus a bit of chocolate/ 2-3 cucchiai di fagioli bianchi lessi (con un po di cioccolato)
50 g rodzynek/ 1.7 oz raisins/ 50 g di uvetta


Polska wersja
Wykonanie:
Wymieszać, najlepiej ręcznie, wszystkie składniki, razem z pastą fasolowo-czekoladową (łuskaną, ugotowaną fasolę zmiksować z rozpuszczoną czekoladą, jeśli nasza fasola jest solona, nie dodajemy wtedy soli). Formować okrągłe ciasteczka bezpośrednio na blachę i piec ok. 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200° C. Przechowywać w hermetycznym pojemniku.

English version
Directions:
Mix all the ingredients together with white beans and chocolate (peel the cooked beans and blend with melted chocolate) and form round cookies. Bake at 400° F for about 15 minutes. Conserve in a tin. 

Versione italiana
Come si fa:
Amalgamare con il blender un po' di cioccolato sciolto con i fagioli bianchi lessi e sbucciati. Mettere tutti gli ingredienti insieme. Formare dei biscotti rotondi e cuocere in forno già caldo a 200 gradi per circa 15 minuti. Conservare in una scatola.