Labels

Lunch (188) Pranzo (188) Obiad (182) Cena (151) Cakes (143) Ciasta (141) Torte (137) Tea cakes (128) Ciastka (121) Dolcetti (117) Supper (108) Dolci (93) Kolacja (93) Cookies (87) Desery (85) Desserts (85) Pieczywo (58) Pane (55) Bread (54) Śniadania (33) Dodatki (29) Sałatki (29) Insalate (28) Salads (28) Side dishes (27) Soups (25) Zupy (25) Contorni (24) Minestroni (24) Antipasti (21) Breakfasts (21) Drinks (21) Bevande (20) Napoje (20) Przystawki (20) Starters (20) Pizza (17) Gratin (14) Pancakes (14) Zapiekanka (14) Akcje kulinarne (13) Le crepes (13) Naleśniki (13) Preserves (10) Przetwory (10) Konkurs (9) Confetture (6) Biscotti salati (5) Marmellate (5) Colazioni (3) ALFABETYCZNY SPIS CIAST (2) ALFABETYCZNY SPIS CIASTEK I CIASTECZEK (2) Gardiniere (2) Śniadanie (2) Kolacje (1) Liebster Blog Award 2015 (1) PHOTOS/FOTO (1) WSPÓŁPRACA (1)

01/04/2015

Ciasteczka ananasowe ze słonecznikiem - Pineapple and sunflower cookies - Dolcetti all'ananas e semi di girasole


Polski/English/Italiano
Składniki/Ingredients/Ingredienti
180 g mąki/ 6.3 oz plain white flour/ 180 g di farina
1-2 łyżki śmietany/ 1-2 tbs cream/ 1-2 cucchiai di panna
1 jajko/ 1 eggs/ 1 uovo
130 g cukru brązowego/ 4.5 oz brown sugar/ 130 g di zucchero grezzo
100g masła/ 3.5 oz butter/ 100 g di burro
100 g krojonego drobno ananasa (odsączonego)/ 3.5 oz pineapple slices, drained and chopped/ 200 g di ananas sciroppata, sgocciolata
50 g mielonego słonecznika/ 1.7 oz ground sunflower seeds/ 50 g di semi di girasole macinati
0,5 łyżeczki mielonego cynamonu/ 0.5 tsp ground cinnamon/ 0,5 di cucchiaino di cannella macinata
1 cukier waniliowy/ 1 tsp vanilla extract/ 1 bustina di vaniglia

Polski:
Wykonanie:
Z podanych składników zagnieść ciasto i łyżką ułożyć na blachę (ewentualnie nałożyć do papierowych foremek, ale polecam kłaść bezpośrednio na blachę, są bardziej chrupiące).

Piec w 20°C przez ok. 15-20 minut.

English
Method:
Using all the ingredients knead the dough. Place with a table spoon on the baking tin or as in the photos in small paper baking cups.

Bake at 390°F for about 15-20 minutes.

Versione italiana 
Come si fa:
Usando tutti gli ingredienti lavoriamo l'impasto. Formiamo i biscotti con un cucchiaio oppure riempiamo a meta' i pirottini piccoli e facciamoli cuocere nel forno già caldo a 200°C per 15- 20 minuti circa.