Labels

25/09/2015

Zapiekanka warzywno-serowa - Cheese&vegetables gratin - Gratin alle zucchine con formaggi

Polish/English/Italian
Składniki/Ingredients/Ingredienti:
cukinie/ zucchini (courgettes) / zucchine
starte żółte sery/ pecorino (or other kinds of cheese)/ pecorino, scamorza, provola etc.
parmezan/  parmesan/  parmigiano
"miąższ" z bułki/ fresh bread crumb/ mollica di pane
kawałek pomidora/ a piece of tomato/ un pezzo di pomodoro
cebula/ onion/ cipolla
ząbek czosnku/ a clove of garlic/ uno spicchio d'aglio
sól do smaku/ salt to taste/ sale q.b.
olej z oliwek lub masło/ olive oil or butter/ olio d'oliva o burro q.b.

Wersja polska
Wykonanie:
Blaszkę natłuścić oliwą, posypać rozkruszoną w rękach bułką (ewentualnie niesłodzonymi sucharkami), nałożyć podsmażone i posolone wcześniej na patelni plasterki cukinii z cebulką, pomidorem i czosnkiem, posypać serami (u mnie: rolada ustrzycka, sery włoskie: provola i parmezan), kolejną warstwą bułki lub sucharek i skropić oliwą z oliwek, ew. masłem.

Piec zapiekankę w 200 ° C ok. 15 minut.

English:
Method:
Sprinkle the baking tin with olive oil. Place bread crumb transformed into small pieces, chopped zucchini with onions, tomato and aglio (fried and salted to taste for a while in a frying pan before), cover with cheese layers and at the end add the bread crumbs and sprinkle with olive oil or butter.

Bake at 390°F for about 15 minutes.

Italiano:
Come si fa:
Cospargere la teglia con un po' d'olio d'oliva, mettere la mollica di pane fatta a pezzi piccoli mischiata con le zucchine & pomodoro con cipolla ed aglio (a piacere si può arrostirle prima un po' con uno spicchio di sale a piacere), i formaggi grattugiati, l'ultimo strato della mollica e cospargere con un po' d'olio o burro.

Cuocere al forno caldo di 200° C per circa 15 minuti.