Labels

16/10/2015

Chrust chlebowy - Bread sticks - Bastoncini di pane

Smakołyki Angeli via Facebook














Polski/English/Italiano
Składniki/Ingredients/Ingredienti:
400 g mąki pszennej/ 14 oz plain white flour/ 400 g di farina tipo 0
1 łyżeczka cukru trzcinowego/ 2 tsp cane sugar/ 2 cucchiaini di zucchero di canna (integrale)
200 g ciepłej wody/ 7 oz lukewarm water/ 200 g di acqua tiepida
25 g świeżych drożdży/ 1 oz fresh yeast/ 25 g di lievito di birra fresco
+
mąka do wyrabiania/ flour for kneading/ farina per impastare

czosnek, masło i bazylia/ garlic/butter and fresh basil/ aglio, burro e basilico
sos pomidorowy/ tomato sauce/ sugo al pomodoro

Polski:
Wykonanie:
Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie z łyżeczką cukru i dodać mąkę. Wyrobić ciasto, przykryć ściereczką i odstawić na kilka godzin w ciepłe miejsce.

Ciasto podzielić na 2 części, rozwałkować każdą cieniej niż na pizzę. Rozłożyć rozwałkowane ciasto na dwie natłuszczone blachy, ponacinać tworząc ok. 10 pasków na blachę (patrz foto). Obie blachy posypać grubą solą.  Ciasto jednej z blach posmarować sosem pomidorowym (zmiksować pomidory z czosnkiem i cebulą, podgotować lekko z oliwą i posolić do smaku). z Piec ok. 8-10 minut w 220°C.

Upieczony, jeszcze ciepły,  biały chrust posmarować roztopionym masłem z czosnkiem i listkami bazylii.

English:
Method:
Melt the yeast with sugar and lukewarm water in a bowl.

Add the flour and knead a dough with your hands for at least 10 minutes. Cover the bowl and leave it for several hours in a warm place. 

Divide the dough into two parts, roll out each of them separately. Place them in two greased baking tins, and cut about 10 stripes for a tin (as shown in the photos bellow). Sprinkle with coarse salt. Brush one of the tins with tomato sauce. 
Bake at about 220° C (428° F) for about 8-10 minutes. 

Spread the white sticks with melted butter with garlic and basil when they are still hot. 

Italiano:
Come si fa:
Sciogliere il lievito con lo zucchero e l'acqua tiepida ed aggiungere la farina. Lavorare l'impasto e lasciarlo riposare, coperto con uno straccio umido, per qualche ora.

Dividere l'impasto in 2 parti. Stendete ciascuna parte e trasferite su 2 piastre da forno unte e tagliate a strisce, praticando dei tagli un po' all'interno rispetto ai bordi dell'impasto. Cospargete con un po' di sale grosso. Su una delle piastre spalmate il sugo al pomodoro.

Cuocere al forno caldo di 220° C per 8-10 minuti circa. Sopra i bastoncini ancora caldi, senza sugo, spennellate il burro fuso con l'aglio e basilico.


Źródło pomysłu:/Source:/La ricetta originale:
200 ricette per il pane
 by Joanna Farrow, De Agostini, Novara 2013, p. 100