Labels

Lunch (189) Pranzo (189) Obiad (183) Cena (152) Cakes (145) Ciasta (143) Torte (139) Tea cakes (129) Ciastka (122) Dolcetti (118) Supper (109) Dolci (94) Kolacja (94) Cookies (88) Desery (86) Desserts (86) Pieczywo (58) Pane (55) Bread (54) Śniadania (33) Dodatki (29) Sałatki (29) Insalate (28) Salads (28) Side dishes (27) Soups (26) Zupy (26) Minestroni (25) Contorni (24) Drinks (22) Antipasti (21) Bevande (21) Breakfasts (21) Napoje (21) Przystawki (20) Starters (20) Pizza (17) Pancakes (15) Akcje kulinarne (14) Gratin (14) Le crepes (14) Naleśniki (14) Zapiekanka (14) Preserves (11) Przetwory (11) Konkurs (10) Confetture (7) Marmellate (6) Biscotti salati (5) Colazioni (3) ALFABETYCZNY SPIS CIAST (2) ALFABETYCZNY SPIS CIASTEK I CIASTECZEK (2) Gardiniere (2) Śniadanie (2) Kolacje (1) Liebster Blog Award 2015 (1) PHOTOS/FOTO (1) WSPÓŁPRACA (1)

19/10/2015

Śląski sernik z kakaowym tartym ciastem (oszczędny) - Silesian cheese cake with grated pastry (2) - Torta slesiana bianco nera con quark (al risparmio)

Smakołyki Angeli na Facebooku

Polski/English/Italiano
Składniki/Ingredients/ Ingredienti
Ciasto kruche/ Pastry/ L'impasto
200 g mąki/ 7 oz plain white flour/ 200 g di farina
1 jajko/ 1 egg/ 1 uovo
25 g kakao/ 0.8 oz cocoa/ 25 g di cacao
200 g masła /7 oz butter / 200 g di burro
50 g cukru/ 1.7 oz sugar/ 50 g di zucchero
szczypta proszku do pieczenia/  baking powder (a pinch)/ a pinch di lievito per i dolci

Serowe wypełnienie/ Filling/ Ripieno
800 g mielonego twarogu/ 28 oz ground quark cheese/ 800 g di formaggio quark macinato
1 łyżka masła/ 1 tbs butter/ 1 cucchiaio di burro
200 g cukru/ 7 oz sugar/ 200 g di zucchero
50 g mąki ziemniaczanej/1.7 oz potato flour/50 g di fecola di patate
3 jajka/ 3 eggs/ 3 uova

Polski
Wykonanie: Zagnieść ciasto kruche, przekroić na 2 części i odstawić do zamrażalnika/lodówki żeby stężało. Ubić pianę z białek i odstawić. Wymieszać ser z resztą składników, na koniec delikatnie z pianą z białek. Zetrzeć na tarce 1/2 zamrożonego ciasta na spód sporej foremki, przełożyć masą serową, zetrzeć resztę tj. 1/2 ciasta na wierzch. Upiec w 200 stopniach przez ok 40/50 minut. Gorący sernik można polać polewą (roztopić w rondlu odrobinę masła, mleka, cukru nierafinowanego z kilkoma łyżkami gorzkiego kakao, doprowadzić do zgęstnienia i gorącą masą skropić wierzch sernika). Posypać orzechami.


English
Method: Knead a dough, cut it in half and leave it in the freezer/fridge until becomes solid. Beat the egg whites. Stir the cheese with the rest of the ingredients, in the end add the beaten egg whites delicately. Grate the 1/2 of the pastry onto your baking tin, cover it with the cheese cream, cover with the remaining 1/2 of the grated pastry. Bake at 200 degrees C/ 400 degrees F for about 40 - 50 minutes. Sprinkle with melted dark chocolate and decorate with chopped nuts. 

Italiano
Come si fa: Fare l'impasto, tagliare a metà e metterlo nel freezer/frigo per qualche tempo. Sbattere gli albumi. Mettere tutti gli altri ingredienti insieme, mischiare delicatamente con gli albumi sbattuti. 
Grattugiare l'impasto (1/2) su una teglia, coprire con la crema, ricoprire con il 1/2 dell'impasto rimasto. Cuocere a 200 gradi per circa 40-50 minuti. Decorare con il cioccolato fondente sciolto a bagnomaria e le noci/nocciole tagliate a pezzi.