Labels

19/10/2015

Śląski sernik z kakaowym tartym ciastem (oszczędny) - Silesian cheese cake with grated pastry (2) - Torta slesiana bianco nera con quark (al risparmio)

Smakołyki Angeli na Facebooku

Polish/English/Italian
Składniki/Ingredients/ Ingredienti
Ciasto kruche/ Pastry/ L'impasto
200 g mąki/ 7 oz plain white flour/ 200 g di farina
1 jajko/ 1 egg/ 1 uovo
25 g kakao/ 0.8 oz cocoa/ 25 g di cacao
200 g masła /7 oz butter / 200 g di burro
50 g cukru/ 1.7 oz sugar/ 50 g di zucchero
szczypta proszku do pieczenia/  baking powder (a pinch)/ a pinch di lievito per i dolci

Serowe wypełnienie/ Filling/ Ripieno
800 g mielonego twarogu/ 28 oz ground quark cheese/ 800 g di formaggio quark macinato
1 łyżka masła/ 1 tbs butter/ 1 cucchiaio di burro
200 g cukru/ 7 oz sugar/ 200 g di zucchero
50 g mąki ziemniaczanej/1.7 oz potato flour/50 g di fecola di patate
3 jajka/ 3 eggs/ 3 uova

Polski
Wykonanie:
Zagnieść ciasto kruche, przekroić na 2 części i odstawić do zamrażalnika/lodówki żeby stężało.

Ubić pianę z białek i odstawić. Wymieszać ser z resztą składników, na koniec delikatnie z pianą z białek.

Zetrzeć na tarce 1/2 zamrożonego ciasta na spód sporej foremki, przełożyć masą serową, zetrzeć resztę tj. 1/2 ciasta na wierzch. Upiec w 200 stopniach przez ok 40/50 minut.

Gorący sernik można polać polewą (roztopić w rondlu odrobinę masła, mleka, cukru nierafinowanego z kilkoma łyżkami gorzkiego kakao, doprowadzić do zgęstnienia i gorącą masą skropić wierzch sernika). Posypać orzechami.

Sernik skatalogowałam na moim blogu - katalogu lokalnych przepisów kulinarnych miast, wsi i miasteczek w Polsce i na całym świecie od A do Z (Lokalne Smakołyki)

English
Method:
Knead a dough, cut it in half and leave it in the freezer/fridge until becomes solid.

Beat the egg whites. Stir the cheese with the rest of the ingredients, in the end add the beaten egg whites delicately. 

Grate the 1/2 of the pastry onto your baking tin, cover it with the cheese cream, cover with the remaining 1/2 of the grated pastry.

Bake at 200 degrees C/ 400 degrees F for about 40 - 50 minutes. Sprinkle with melted dark chocolate and decorate with chopped nuts.

Italian
Come si fa:
Fare l'impasto, tagliare a metà e metterlo nel freezer/frigo per qualche tempo.

Sbattere gli albumi. Mettere tutti gli altri ingredienti insieme, mischiare delicatamente con gli albumi sbattuti.

Grattugiare l'impasto (1/2) su una teglia, coprire con la crema, ricoprire con il 1/2 dell'impasto rimasto. Cuocere a 200 gradi per circa 40-50 minuti.

Decorare con il cioccolato fondente sciolto a bagnomaria e le noci/nocciole tagliate a pezzi.