Labels

14/10/2015

Krajanka miodowa z owsianki - Porridge&Honey Tea Cakes - Dolcetti di zuppa d'avena e miele


Polski:
Wykonanie:
Z ok. szklanki gotowej owsianki, 1 jajka, kilku łyżek miodu (ew. mieszanki miodowo-cukrowej z cukru brązowego), kilku łyżek masła, kilku łyżek płatków owsianych i mąki (mąkę dodajemy tak, by konsystencja była lekko lejąca, wilgotna, ale nie za sucha) i szczypty sody oczyszczonej oraz soli zagnieść ciasto. Łyżeczką nakładać na blachę małe ilości ciasta, ciasno obok siebie, które powinny się zlać.

Piec w 180°C przez ok. 15-20 minut. Po upieczeniu wykrawamy z ciasta nożem kwadraciki.

English
Method:
Using a cup of porridge, 1 egg, 2-4 tbs honey, 1 tbs brown sugar, 3-4 tbs butter, 2-3 tbs oat flakes, 4-5 tbs plain white flour (add as much flour as it is needed to obtain wet consistence), a pinch of salt and baking soda, knead the dough. With a tea spoon place small balls on the baking tin, one close to another.

Bake at 180°C (360°F) for about 15-20 minutes. Cut out little squares and serve at once or keep in a tin.

Versione italiana 
Come si fa:
Usando una tazza di zuppa d'avena , 1 uovo, 2-4 cucchiai di miele, 1 cucchiaio di zucchero grezzo, 3-4 cucchiai di burro, 2-3 cucchiai di fiocchi d'avena, 4-5 cucchiai di farina (regoliamo la farina per ottenere una consistenza abbastanza morbida e poco densa), un pizzico di sale ed un pizzico di bicarbonato lavoriamo l'impasto. Formiamo i biscotti rotondi con un cucchiaino.

Facciamoli cuocere nel forno già caldo a 180°C per 15-20 minuti circa. Tagliamo col coltello i piccoli quadrati.