Labels

Lunch (189) Pranzo (189) Obiad (183) Cena (152) Cakes (145) Ciasta (143) Torte (139) Tea cakes (129) Ciastka (122) Dolcetti (118) Supper (109) Dolci (94) Kolacja (94) Cookies (88) Desery (86) Desserts (86) Pieczywo (58) Pane (55) Bread (54) Śniadania (33) Dodatki (29) Sałatki (29) Insalate (28) Salads (28) Side dishes (27) Soups (26) Zupy (26) Minestroni (25) Contorni (24) Drinks (22) Antipasti (21) Bevande (21) Breakfasts (21) Napoje (21) Przystawki (20) Starters (20) Pizza (17) Pancakes (15) Akcje kulinarne (14) Gratin (14) Le crepes (14) Naleśniki (14) Zapiekanka (14) Preserves (11) Przetwory (11) Konkurs (10) Confetture (7) Marmellate (6) Biscotti salati (5) Colazioni (3) ALFABETYCZNY SPIS CIAST (2) ALFABETYCZNY SPIS CIASTEK I CIASTECZEK (2) Gardiniere (2) Śniadanie (2) Kolacje (1) Liebster Blog Award 2015 (1) PHOTOS/FOTO (1) WSPÓŁPRACA (1)

14/10/2015

Krajanka miodowa z owsianki - Porridge&Honey Tea Cakes - Dolcetti di zuppa d'avena e miele


Polski:
Wykonanie:
Z ok. szklanki gotowej owsianki, 1 jajka, kilku łyżek miodu (ew. mieszanki miodowo-cukrowej z cukru brązowego), kilku łyżek masła, kilku łyżek płatków owsianych i mąki (mąkę dodajemy tak, by konsystencja była lekko lejąca, wilgotna, ale nie za sucha) i szczypty sody oczyszczonej oraz soli zagnieść ciasto. Łyżeczką nakładać na blachę małe ilości ciasta, ciasno obok siebie, które powinny się zlać.

Piec w 180°C przez ok. 15-20 minut. Po upieczeniu wykrawamy z ciasta nożem kwadraciki.

English
Method:
Using a cup of porridge, 1 egg, 2-4 tbs honey, 1 tbs brown sugar, 3-4 tbs butter, 2-3 tbs oat flakes, 4-5 tbs plain white flour (add as much flour as it is needed to obtain wet consistence), a pinch of salt and baking soda, knead the dough. With a tea spoon place small balls on the baking tin, one close to another.

Bake at 180°C (360°F) for about 15-20 minutes. Cut out little squares and serve at once or keep in a tin.

Versione italiana 
Come si fa:
Usando una tazza di zuppa d'avena , 1 uovo, 2-4 cucchiai di miele, 1 cucchiaio di zucchero grezzo, 3-4 cucchiai di burro, 2-3 cucchiai di fiocchi d'avena, 4-5 cucchiai di farina (regoliamo la farina per ottenere una consistenza abbastanza morbida e poco densa), un pizzico di sale ed un pizzico di bicarbonato lavoriamo l'impasto. Formiamo i biscotti rotondi con un cucchiaino.

Facciamoli cuocere nel forno già caldo a 180°C per 15-20 minuti circa. Tagliamo col coltello i piccoli quadrati.