Labels

01/09/2017

Chipsy bananowe z piekarnika - Homemade Baked Banana Chips - Chips (patatine) di banane al forno

#SmakoykiAngeli  #leprelibatezzediangela  #angelasdelicacies
Polski/English/Italiano
Składniki/Ingredients/Ingredienti
(na 1 blaszkę/for 1 baking plate/ per 1 placca da cucina)
4-5 bananów/ 4-5 bananas/ 4-5 banane
sok z cytryny/ lemon juice/ succo di limone
1 łyżeczka oleju/ 1 ts oil/ 1 cucchiaino di olio

Polski
Wykonanie: Pokroić banany na plasterki ok 0.5 cm grubości. Zanurzyć banany w soku z cytryny (ewentualnie limonki). Rozłożyć płasko na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Papier można skropić olejem, by łatwiej oderwać upieczone banany, ale nie jest to konieczne. Piec przez ok. 1.5 godziny w temperaturze 120°C. W połowie pieczenia przewrócić plasterki bananów na drugą stronę. Uwaga: im cieńsze plasterki ukroimy, tym chipsy będą bardziej chrupiące, ale wtedy musimy uważać, by ich nie przypalić, w tym celu trzeba skrócić pieczenie...

English
Method: Slice the bananas (about 1.5 cm large slices) and emerge them into the lemon or lime juice. Bake them on a baking plate covered with baking paper (you can sprinkle it with oil) for about 1.5 hours at 250°F. Attention: the thinner you cut the slices, the crunchier they will be. You need to consider shortening the baking time so that you won't burn them. 

Italiano
Come si fa: Tagliare le banane a fette di 0.5 cm di diametro. Mettere tutte le fette in una ciotola con il succo di limone o limetta e mescolare qualche volta. Foderare la placca con la carta da forno e poi mettere le fette sulla carta. Cuocere per circa 1,5 ore al forno già caldo di 180 gradi. Attenzione: le chips saranno piu' croccanti se tagliate ancora piu' fine, ma state attenti a non bruciarle ;-).

No comments:

Post a Comment