#SmakołykiAngeli #leprelibatezzediangela #angelasdelicacies |
Polski/English/Italiano
Składniki/Ingredients/Ingredienti:kawałek tzw. długiej cukinii* / a piece of a long courgette (zucchini) from Sicily/ un po' di zucchina lunga (cucuzza longa/lunga)
1 cebula/ 1 onion/ 1 cipolla
5-10 pomidorków koktajlowych/ 5-10 tomatoes Pachino/ 5-10 pomodorini
1-2 ząbki czosnku/ 1-2 garlic cloves/ 1-2 spicchi d'aglio
250 g ryżu/ 250 g rice/ 250 g di riso
olej z oliwek / olive oil/ olio di oliva
1 kieliszek wina białego/ 1 glass white wine/ 1 bicchiere di vino bianco
ok. 50 g sera do smaku/ about 50 g grated cheese such as Parmesan/ formaggio
* Cukinia "cucuzza longa/lunga", odmiana sycylijska cukinii, uprawiana też w Kalabrii, jest troszkę kwaskowa w porównaniu ze zwykłą cukinią.
Polski
Wykonanie: Zdjąć skórkę z cukinii. Pokroić cukinię, podsmażyć, po czym ugotować z cebulką na oliwie i winie wraz pokrojoną drobno cebulą i pomidorkami. Gdy będzie już miękka, dodać zmiażdżony czosnek i odstawić z palnika. Ugotować ryż al dente lub jak kto woli. Całość jeszcze gorącą wymieszać z cukinią, doprawić przyprawami, danie posypać dowolnym serem.
English
Directions: Peel the courgette, slice and cut it into small pieces, chop the onion saute courgettes, tomatoes and onion in oil and wine together in a medium skillet over medium heat until courgettes are soft and onion is translucent. Then add chopped garlic and turn off the heat. Meanwhile cook the rice al dente if you like and drain. Mix the hot rice and the courgettes and season with your favourite spices. Serve with your favourite cheese for example Parmesan.
Italiano
Come si fa: Sbucciare la cucuzza. Tagliarla e farla soffriggere e poi cuocere, in una padella, dolcemente in olio e vino con una cipolla media e pomodorini tagliati a pezzi piccoli. Quando la cucuzza sarà morbida, aggiungere l'aglio schiacciato e spegnere il fuoco. Intanto si farà cuocere il riso ed a cottura ultimata, si mescolerà il riso con la cucuzza (con l'aggiunta di sale e pepe a piacere) e si servirà con il formaggio preferito.
Przepis bierze udział w poniższej akcji kulinarnej:
No comments:
Post a Comment