Labels

11/09/2017

Melon z szynką po włosku - Italian Ham & Melon - Melone e prosciutto crudo

Smakołyki Angeli via Facebook
Polski
Wykonanie: To włoskie danie (przystawka) sięga II wieku naszej ery, powstałe w wyniku żywieniowych teorii rzymskiego lekarza, greckiego pochodzenia, Galena. Serwowane we wszystkich niemal regionach Włoch jako przystawka lub drugie danie. W przygotowaniu bajecznie proste: pokroić melona na kawałki (na zdjęciach odmiana melona z miasta Mantua), owinąć szynką dojrzewającą (prosciutto crudo), oczywiście cieniuśkim plasterkiem, na zdjęciach jest to szynka toskańska, lokalna, ale można użyć słodkiej parmeńskiej czy każdej innej i na tym koniec. Oczywiście, że można jeszcze jakoś to danie ozdobić, ale jest to kompletnie zbędne, gdyż smakuje najlepiej w najprostszej postaci ;-), czyli bez dodatków. Pierwszy raz skosztowałam melona z szynką we Florencji, gdzie w wielu restauracjach serwuje się tenże zestaw.

English
Directions: Easy to cook and serve, melon and raw ham (prosciutto crudo) is served in a vast variety of places in Italy where are the roots of this simple dish.  You need to cut the melon and roll with fine slices of ham, that's it! It can be served both as a side dish and a second course.

Italiano
Come si fa: Agli italiani non devo spiegare.... ma, chi ancora non lo conosce, può dare una occhiata alle foto e già sa cosa e come fare! 

(Florencja) Toskania/ (Florence) Tuscany/  (Firenze) Toscana
Carmignano
Firenze
Carmignano
Przepis bierze udział w poniższych akcjach kulinarnych: