Labels

20/11/2018

Risotto z selerem - Celeriac Risotto - Risotto al sedano rapa

#SmakoykiAngeli  #leprelibatezzediangela  #angelasdelicacies
Polski/English/Italiano
Składniki/Ingredients/Ingredienti
ryż / rice/ riso
seler/ celeriac/sedano rapa
fenkuł lub inny biały korzeń/fennel/ finocchio
1 marchewka/ 1 carrot/ 1 carota
cebula/ onion/ cipolla
seler naciowy/ celery/ costola di sedano
ząbek czosnku/ garlic clove/ un spicchio d'aglio
garść ziaren sezamu/ handful sesame seeds/ una manciata di semi di sesamo
białe wino/ white wine/ vino bianco
oliwa z oliwek/ olive oil/ olio d'oliva
sól i przyprawy/ salt and spices/ sale e spezie

Polski
Wykonanie: Umyć warzywa. Oskrobać łodygę selera i pokroić w kostkę. Cebulę oczyścić i też pokroić w kostkę. Seler (niekoniecznie cały, zależy ile będziemy gotować ryżu), marchew, fenkuł albo korzeń pietruszki lub białą rzepę zetrzeć na tarce. Warzywa podsmażyć na oliwie z cebulą, po czym dodać wina i wody by się podgotowały, na koniec dodać sezam i czosnek. Gdy warzywa będą miękkie i aromatycznie podsmażone, odstawić z palnika, doprawić ziołami (u mnie jest to 1 łyżeczka przyprawy curry, które wg. mnie pasuje bardzo do selera). Ugotować ryż na wywarze w warzyw i szklance wina (można użyć suszu warzywnego, który warto sobie przygotować w lecie, by mieć na zimę). Całość jeszcze gorącą wymieszać z warzywami, doprawić ewentualnie startym serem i świeżą zieloną pietruszką. 

English 
Directions: Wash the vegetables. Chop the celery and onion. Shred the celeriac, carrot and fennel. Saute them in oil and wine together over medium heat until the vegetables are soft and onion is translucent. In the end add sesame seeds and garlic. Then turn off the heat, add your favourite spices and salt to taste. Meanwhile cook the rice in broth and a glass of red wine al dente and drain. Mix the hot rice and the vegetables and season with grated cheese if you wish and fresh parsley.

Italiano
Come si fa: Lavare e pulire le verdure. Tagliare tutte la cipolle e la costola di sedano. Grattugiate la carota, il sedano rapa ed il finocchio e farli soffriggere e poi cuocere, in una padella, dolcemente in olio e vino finché non diventino morbidi, alla fine della cottura aggiungere i semi di sesamo e l'aglio e poi spegnere il fuoco. Aggiungere le vostre spezie preferite assieme con il sale. Intanto si farà cuocere il riso nel brodo vegetale da cottura ultimata, si mescolerà il riso con le verdure già cotte e si servirà con il formaggio preferito e qualche foglio di prezzemolo fresco.

No comments:

Post a Comment