Labels

Lunch (198) Pranzo (197) Obiad (191) Cena (161) Cakes (146) Ciasta (144) Torte (140) Tea cakes (134) Ciastka (127) Dolcetti (123) Supper (116) Dolci (98) Kolacja (97) Cookies (93) Desery (90) Desserts (90) Pieczywo (58) Pane (55) Bread (54) Śniadania (34) Dodatki (29) Sałatki (29) Insalate (28) Salads (28) Side dishes (27) Soups (26) Zupy (26) Minestroni (25) Contorni (24) Drinks (24) Bevande (23) Napoje (23) Breakfasts (22) Antipasti (21) Przystawki (20) Starters (20) Pizza (17) Akcje kulinarne (16) Pancakes (16) Le crepes (15) Naleśniki (15) Gratin (14) Zapiekanka (14) Preserves (11) Przetwory (11) Konkurs (10) Confetture (7) Marmellate (6) Biscotti salati (5) Colazioni (3) Śniadanie (3) ALFABETYCZNY SPIS CIAST (2) ALFABETYCZNY SPIS CIASTEK I CIASTECZEK (2) Gardiniere (2) Kolacje (1) Liebster Blog Award 2015 (1) PHOTOS/FOTO (1) WSPÓŁPRACA (1)

08/11/2018

Kanapki z pieczoną dynią - Baked Pumpkin Sandwiches - Panini con zucca al forno

Smakołyki Angeli na Facebooku
Polski/English/Italiano
Składniki/Ingredients/Ingredienti
dynia/ pumpkin/ zucca
oliwa z oliwek/ olive oil/ olio d'oliva
ziarna sezamu/ sesame seeds/ semi di sesamo
sól i przyprawy/ salt and spices/ sale e spezie

Polski
Wykonanie: Umyć dynię, pokroić na półksiężyce (wydrążyć gniazdo nasienne). Blachę wysmarować oliwą, ułożyć półksiężyce z dyni na blachę, posolić, posypać ziołami (u mnie jest to "zahatar", przyprawa z Izraela), ziarnem sezamu i skropić z wierzchu oliwą. Cukinię upiec w piekarniku do miękkości. Po wyjęciu z piekarnika, może się okazać że skórka jest za twarda, wtedy trzeba ją usunąć. Taką dynię użyć jako składnik dowolnych kanapek, można doprawić sosem, który się utworzył na blasze, w której piekła się dynia. Na zdjęciach są to kanapki z pieczoną dynią jako głównym składnikiem oraz a) z cielęcymi kotletami panierowanymi kleikiem kukurydzianym, czarnymi suszonymi oliwkami, majonezem i zieloną pietruszką, b)  zielonymi oliwkami, majonezem i kiełbasą salami.

English 
Directions: Wash the pumpkin.  Slice or cut the zucchini (get rid of the core and the seeds) and place it onto a greasy baking sheet, brush each piece with oil olive, salt it and sprinkle with your favourite spices, sesame seeds and bake them over medium heat until the pieces become soft. You can serve such pumpkin with any kind of sandwich you wish. In the photos you can see two kinds of sandwich with baked pumpkin: a) with veal cutlets with parmesan, mayo, black dried olives and fresh parsley chopped, b) with green olives, mayo and sausage.

Italiano
Come si fa: Lavare bene la zucca e pulirla anche dentro. Tagliarla a mezzalune e metterla su una placca da forno unta, poi cospargete ogni pezzo di zucca con l'olio d'oliva, mettere il sale, i semi di sesamo e le vostre spezie sopra ogni pezzo. Fatele cuocere in forno caldo finché non diventino morbide e togliere dal forno. La salsina rimasta sulla placca da forno potete utilizzarla per fare i panini. Si può fare qualsiasi panini che vi piaciono. Per esempio, come vedete nelle foto: a) con cotolette di vitello impanate con parmigiano, la maionese, le olive nere essiccate, il prezzemolo tritato, b) le olive verdi, la maionese e qualche salame...



Przepis bierze udział w mojej poniższej akcji kulinarnej:
Warzywa dyniowate 2018