Labels

Lunch (200) Pranzo (199) Obiad (193) Cena (163) Cakes (147) Ciasta (145) Torte (141) Tea cakes (136) Ciastka (129) Dolcetti (125) Supper (118) Dolci (99) Kolacja (98) Cookies (95) Desery (91) Desserts (91) Pieczywo (58) Pane (55) Bread (54) Śniadania (34) Dodatki (29) Sałatki (29) Insalate (28) Salads (28) Side dishes (27) Soups (26) Zupy (26) Minestroni (25) Contorni (24) Drinks (24) Bevande (23) Napoje (23) Breakfasts (22) Antipasti (21) Przystawki (20) Starters (20) Pancakes (17) Pizza (17) Akcje kulinarne (16) Le crepes (16) Naleśniki (16) Gratin (14) Zapiekanka (14) Preserves (11) Przetwory (11) Konkurs (10) Confetture (7) Marmellate (6) Biscotti salati (5) Colazioni (3) Śniadanie (3) ALFABETYCZNY SPIS CIAST (2) ALFABETYCZNY SPIS CIASTEK I CIASTECZEK (2) Gardiniere (2) Kolacje (1) Liebster Blog Award 2015 (1) PHOTOS/FOTO (1) WSPÓŁPRACA (1)

15/11/2018

Rolada kokosowa bez pieczenia - Coconut Roll Recipe - Salame al cocco

Smakołyki Angeli via Facebook
Polski/English/Italiano
Składniki/Ingredients/Ingredienti:

część kakaowa/ cocoa base/ impasto di cacao
herbatniki/ cookies/ biscotti
4 łyżki cukru pudru (trzcinowego)/ 4 tbs (cane) icing sugar/ 4 cucchiai zucchero a velo (di canna)
4 łyżki kakao/ 4 tbs cocoa/ 4 cucchiai di cacao
50 g masła/ 2 oz butter/ 50 g di cacao
woda lub mleko kokosowe/ cocoa milk/ latte di cocco

część kokosowa/ coconut filling/ ripieno di cocco
200 g wiórek kokosowych lub startego kokosa/ 7 oz coconut flakes/ 200 g di farina di cocco
150 g masła lub oleju kokosowego/ 5 oz butter or coconut oil/ 150 g di burro o olio di cocco
cukier puder do smaku/ icing sugar to taste/ zucchero a velo q.b.
mleko kokosowe/ coconut milk/ latte di cocco

Polski
Wykonanie: Ciastka zetrzeć na tarce lub rozkruszyć i zmieszać ze stopionym masłem, cukrem, kakao i odrobiną wody z orzecha kokosowego lub kupionego mleka kokosowego. Można również dodać trochę wódki lub likieru kokosowego do zaostrzenia smaku. Wymieszać i doprowadzić do zwartej konsystencji, jeśli trzeba dodać ciasteczka. Wyłożyć na papier do pieczenia. Kokos (starty świeży lub wiórki, albo to i to jak u mnie) ubić z masłem i cukrem pudrem, jeśli trzeba dodać wody kokosowej ew. mleka lub wódki czy likieru kokosowego typu malibu, wyłożyć na ciemną warstwę i zawinąć papierem do pieczenia, związać oba końce i wstawić do lodówki na kilka godzin.

English:
Method: Shred the cookies  and mix them with melted butter, sugar, cocoa and if you like, add a small amount of vodka or coconut milk. Place the dark batter onto a baking paper sheet. Mix the coconut flakes with butter, icing sugar and a bit of coconut milk and cover with it the dark batter and roll it with baking paper, close both ends and put it in the fridge for several hours. 

Italiano:
Come si fa: Schiacciare i biscotti e mescolarli con il burro fuso, cacao lo zucchero, un po' di latte di cocco ed anche si possono aggiungere 1-2 cucchiai di vodka. Mettere la crema scura sulla carta da forno, coprire con la parte bianca: mescolare la farina di cocco con il burro e lo zucchero a velo con l'aggiunta di latte di cocco se necessario oppure un altro po' di vodka e rotolare il tutto nella carta da forno, chiudere su tutti e due i lati e lasciare per qualche ora in frigo. 

 

Przepis bierze udział w poniższej akcji kulinarnej: