Labels

04/05/2019

Pasta z korzenia wiesiołka - Evening Primrose Root Spread Recipe - Paté della radice di enotera

#SmakołykiAngeli  #leprelibatezzediangela  #angelasdelicacies
Polish/English/Italiano
Składniki/Ingredients/Ingredienti:
2 korzenie wiesiołka dwuletniego/ 2 evening primrose roots /2 radici di enotera
świeży koperek/ fresh dill/ aneto fresco
2 łyżki oliwy/ 2 tbs olive oil/ 2 cucchiai di olio di oliva
sok z cytryny i sól do smaku/ lemon juice and salt to taste/ succo di limone e sale q.b.
stokrotki/ daisies/ margherite

Polski
Wykonanie: Podczas wiosennych robót w ogródku, lub na spacerze, możemy łatwo znaleźć rosnące wiesiołki, których korzenie należy wykopać i zjeść jak się jada korzeń pietruszki czy marchewki w sałatce, ewentualnie... jako okrasa do kanapki, jak to uczyniłam dziś na śniadanie:). Zatem, korzenie wiesiołka umyć, oczyścić i ugotować jak marchewkę, w solonej wodzie. Zetrzeć na tarce o małych oczkach, skropić oliwą i cytryną, wymieszać z siekanym koperkiem lub z czym nam się zechce, np. wyciśniętym czosnkiem. Podawać jako dodatek do kanapek czy crostini (zdrowe i szybkie śniadanie, które polecam skonsumować w terenie, np. ze stokrotkami!).

English
Method: Wash the evening primrose roots, clean them and boil in salted water as if you were to boil carrots.  Grate them finely and mix with chopped dill, olive oil and a small amount of lemon juice to taste or chopped garlic if you prefer it,  Serve with bread or crostini and daisies.

Italiano
Come si fa: Pulire le radici di enotera e farle bollire come le carote. Grattugiarle ed amalgamare con olio d'oliva, sale e qualche goccia di succo di limone oppure un po' di aglio schiacciato. Servire con i crostini, il pane oppure le gallette con qualche fiore di margherita.


Przepis bierze udział w poniższej akcji kulinarnej:
Jemy chwasty 2019

2 comments:

  1. Kurczę, że też w moich górach wiesiołek nie rośnie!

    ReplyDelete
  2. A może da się go posadzić, może by się akurat przyjął?

    ReplyDelete