#SmakołykiAngeli #leprelibatezzediangela #angelasdelicacies |
Składniki/Ingredients/Ingredienti
400 g masła/ 14 oz butter/ 400 g di burro
200 g mąki/ 6.5 oz all purpose flour/ 200 g di farina grano tenero
50 g mąki kukurydzianej/ 1.5 oz corn flour or farola/ 50 g di farina di mais precotta
3 duże żółtka/ 3 large yolks/ 3 tuorli grandi
65 g cukru pudru/ 2.25 oz icing sugar/ 65 g di zucchero a velo
cukier waniliowy z prawdziwą wanilią/ 1 ts vanilla extract/ 1 bustina di vaniglia
cukier do posypania/ sugar for icing/ zucchero per cospargere
1/4 łyżeczki soli/ 1/4 ts salt/ 1/4 di cucchiaino di sale
1 łyżka (suszonych) kwiatów lawendy/ 1 tbs (dried) lavender/ 1 cucchiaio di lavanda secca o fresca
Polski:
Wykonanie: Cukier zmielić z kwiatami suszonej lub też świeżej lawendy. Ubić masło z lawendowym cukrem, po czym zmiksować lub ręcznie dobrze wymieszać wszystkie składniki, dodać szczyptę soli. Schłodzić w lodówce przez ok. 30 minut. Rozwałkować ciasto i wykroić okrągłe ciasteczka, ewentualne inne wzory. Każde ciasteczko oprószyć cukrem. Piec w 180°C przez ok. 10-15 minut. Gotowe ciasteczka można dodatkowo oprószyć lawendowym cukrem i udekorować kwiatami lawendy.
English
Method: Grind the sugar with lavender fresh or dried flowers. Combine butter and sugar in a large bowl. Mix all the ingredients using a food processor or stir everything well with a spoon. leave the dough in a fridge for 30 minutes. Roll out on a lightly floured sheet of parchment paper. Punch out rounds with a cutter. Sprinkle each cake with sugar. Bake at 350°F for about 10-15 minutes. You can sprinkle the tea cakes with lavender sugar and decorate them with lavender flowers.
Italiano
Come si fa: Macinare lo zucchero con i fiori di lavanda. Sbattere il burro con lo zucchero. Usando tutti gli ingredienti fare l'impasto. Lasciare l'impasto in frigo per 30 minuti circa. Stendere l'impasto e scavare i cerchi, copriamo ogni cerchio con un po' di zucchero. Facciamo cuocere i dolcetti nel forno già caldo a 180°C per 10-15 minuti circa (controllando regolarmente la cottura affinché non si cuociano troppo). Possiamo decorare i dolcetti con lo zucchero a velo alla lavanda (macinando un altro po' di zucchero con i fiori di lavanda) ed i fiori di lavanda come nelle foto.
Źródło przepisu/ Recipe Source/ Origine della ricetta:
Przepis bierze udział w następujących akcjach kulinarnych:
Wlasnie u siebie opublikowalam przeps na ciasteczka maslane, ale takie tradycyjne - podstawowy przepis:) Ale te z dodatkiem lawendy musza smakowac fantastycznie!
ReplyDeletePS. Dizekuje za dodanie przepisu do akcji :)
Dziękuję! No tak, smak lawendy robi swoje :). Jak dla mnie ciasteczka maślane są najsmaczniejsze, nawet te zwykłe ;). Serdecznie pozdrawiam. A.
ReplyDeleteSuper zapach. Lubie maslane ciasteczka :)
ReplyDeletePolecam gorąco ;). Serdecznie pozdrawiam. A.
Delete