#SmakołykiAngeli #leprelibatezzediangela #angelasdelicacies |
Polski/English/Italiano
Składniki/Ingredients/Ingredienti2 szklanki mąki krupczatki/ 2 cups plain white flour/ 2 tazze di farina tipo 2 (di grani antichi)
1/2 szklanki oleju/ 1/2 cup olive oil/ 150 ml di olio d'oliva
4 łyżki kakao/ 4 tbs cocoa/ 4 cucchiai di cacao
1/2 szklanki rozpuszczonej czekolady/ 1/2 cup melted chocolate/ 1/2 di tazza di cioccolato sciolto
3 jajka/ 3 eggs/ 3 uova
1 i 1/2 szkl. cukru/ 1 1/2 cups sugar/ 1 1/2 di tazza di zucchero
2 szklanki startej cukini/2 cups shredded zucchini/ 2 tazze di zucchine grattugiate
1/2 szklanki mielonych orzechów włoskich/ 1/2 cup chopped walnuts/ 1/2 di tazza di noci tritate
1 łyżeczka proszku do pieczenia/ 1 ts baking powder/ 1 cucchiaini di lievito
Polewa/ Icing/ Glassa:
50 g cukru pudru/ 2 oz powdered sugar/ 50 g di zucchero a velo
1 łyżka mleka/ 1 tbs milk/ 1 cucchiaio di latte
1/2 szklanki rozpuszczonej czekolady/ 1/2 cup melted chocolate/ 1/2 di tazza di cioccolato sciolto
Polski:
Wykonanie: Jajka wymieszać z cukrem pudrem (można wszystko łyżką ręcznie, ale też mikserem), pod koniec mieszania dodać olej, czekoladę i kakao i jeszcze raz dobrze wymieszać. Stopniowo dodawać mąkę zmieszaną z proszkiem, orzechy i po trochu cukinię, kontynuować mieszanie. Piec na blasze w piekarniku nagrzanym do 180° przed ok. 35 minut. Ostudzić i polać polewą. Polewa: Cukier puder, mleko i czekoladę rozpuścić na wolnym ogniu, wymieszać i polać powstałą polewą wierzch ciasta. Każdy kawałek ciasta dowolnie udekorować, najlepiej świeżymi owocami.
English
Method: Stir the eggs with powdered sugar, then add the oil and gradually all the other ingredients and continue stirring everything well. Pour batter into a rectangular cake form. Bake at 360° F for about 35 minutes. Pour the icing over the top. Icing: Pour milk into a bowl with chocolate and icing sugar, stir well over low heat until it melts. Decorate each piece of cake with fresh fruit.
Italiano
Come si fa: Montare a spuma le uova con lo zucchero fino a che diventi quasi bianco, aggiungere: olio e gradualmente gli altri ingredienti. Mettere tutto insieme. Versare l'impasto in una teglia rettangolare. Infornare in forno preriscaldato a 180° per circa 35 minuti. Decorare con la glassa: lo zucchero a velo amalgamarlo con un cucchiaio pieno di latte ed il cioccolato, far sciogliere il cioccolato sul fuoco basso. Decorare ogni pezzo di torta con qualche frutta fresca.
Przepis źródłowy/ Ricetta originale/ Original recipe
Przepis bierze udział w mojej poniższej akcji kulinarnej,
do której udziału serdecznie zapraszam:
No comments:
Post a Comment