Labels

Lunch (217) Pranzo (214) Obiad (206) Cena (175) Cakes (156) Ciasta (154) Tea cakes (154) Torte (150) Ciastka (147) Dolcetti (143) Supper (129) Dolci (117) Cookies (112) Desery (109) Desserts (109) Kolacja (106) Pieczywo (63) Pane (60) Bread (59) Śniadania (39) Side dishes (35) Dodatki (34) Sałatki (32) Drinks (31) Insalate (31) Salads (31) Bevande (30) Napoje (30) Breakfasts (27) Contorni (27) Antipasti (26) Soups (26) Zupy (26) Minestroni (25) Przystawki (24) Akcje kulinarne (23) Pancakes (21) Le crepes (20) Naleśniki (20) Starters (20) Preserves (19) Przetwory (19) Pizza (17) Gratin (14) Zapiekanka (14) Confetture (10) Konkurs (10) Marmellate (10) Biscotti salati (5) Gardiniere (4) Colazioni (3) Śniadanie (3) ALFABETYCZNY SPIS CIAST (2) ALFABETYCZNY SPIS CIASTEK I CIASTECZEK (2) Kolacje (1) Liebster Blog Award 2015 (1) PHOTOS/FOTO (1) WSPÓŁPRACA (1)

12/07/2019

Konfitura gruszowa z cytryną - Pear And Lemon Jam Recipe - Marmellata alle pere e limoni

#SmakołykiAngeli  #leprelibatezzediangela  #angelasdelicacies
Polski/English/Italiano
Składniki/Ingredients/Ingredienti:
1 kg gruszek/ 35 oz pears/ 1 chilo di pere
1 cytryna/ 1 lemon/ 1 limone
ok. 150 g cukru/ 5 oz sugar/ 150 g di zucchero
woda/ water/ acqua q.b.

Polski:
Wykonanie: Umyte i obrane gruszki, kroimy na kawałki (obojętnie jakie). Dodajemy cukier (np. trzcinowy, można dodać mniej cukru, gdy gruszki są słodkie), wodę jeśli trzeba, cytrynę przekrojoną na pół i smażymy na wolnym ogniu przez kilka minut, dobrze mieszamy. Kiedy cytryna puści sok i zacznie aromatyzować naszą konfiturę, wyjmujemy ją, przecedzamy przez sitko miąższ i resztę wyrzucamy. Blendujemy aż gruszki się całkowicie rozpadną, smażymy jeszcze trochę do odparowania soku, chyba że lubimy wodnistą konfiturę, w takiej sytuacji kończymy smażenie. Wlać do słoików (jeśli chcemy przechować na zimę, pasteryzować), przechowywać w lodówce i spożyć w najbliższym czasie.

English:
Method:  Wash and peel the pears, then chop them and leave to simmer for a while, add the lemon cut into a half. When the lemon is soft and the juice goes out, take it out and drain, throw away the peel. Then blend the pears well, make boil for about 3-4 minutes so that the water evaporates. Place the jam into clean jars and conserve them in the fridge. If you need to keep them longer, pasteurize the jars. 

Italiano:
Come si fa:  Lavare e pelare le pere, tagliarle a dadini, aggiungere lo zucchero di canna, un limone tagliato a metà e friggere delicatamente con un po' di acqua finché non uscirà il succo. Quando il limone diventa morbido, togliamolo e facciamolo filtrare, buttiamo la buccia. Poi passare il tutto col blender. Mescolare il tutto bene e far bollire un altro po' così l'acqua evapora. Versare la confettura ancora calda nei barattoli e conservare in frigo o sterilizzare.

Placki z gotowanych ziemniaków z konfiturą gruszkowo-cytrynową

Potato pancakes with pear and lemon jam/
 Frittelle di patate lesse con la marmellata alle pere e limoni

Przepis bierze udział w poniższych akcjach kulinarnych:
Róbmy przetwory! 5.
Do słoików na zimę

3 comments:

  1. Dziękuję za dodanie przepisu do akcji "Róbmy przetwory!".
    Jeśli lubisz, dodaj odrobinę startego imbiru - niesamowicie podkręca smak konfitury z gruszek.

    ReplyDelete
  2. Dziękuję za radę... ja akurat wolę bez imbiru:). Serdecznie pozdrawiam

    ReplyDelete
  3. PS. Choć na pewno z imbirem zdrowsza....:).

    ReplyDelete