#SmakołykiAngeli #leprelibatezzediangela #angelasdelicacies |
Składniki/Ingredients/Ingredienti:
1 kg gruszek/ 35 oz pears/ 1 chilo di pere
1 cytryna/ 1 lemon/ 1 limone
ok. 150 g cukru/ 5 oz sugar/ 150 g di zucchero
woda/ water/ acqua q.b.
Polski:
Wykonanie: Umyte i obrane gruszki, kroimy na kawałki (obojętnie jakie). Dodajemy cukier (np. trzcinowy, można dodać mniej cukru, gdy gruszki są słodkie), wodę jeśli trzeba, cytrynę przekrojoną na pół i smażymy na wolnym ogniu przez kilka minut, dobrze mieszamy. Kiedy cytryna puści sok i zacznie aromatyzować naszą konfiturę, wyjmujemy ją, przecedzamy przez sitko miąższ i resztę wyrzucamy. Blendujemy aż gruszki się całkowicie rozpadną, smażymy jeszcze trochę do odparowania soku, chyba że lubimy wodnistą konfiturę, w takiej sytuacji kończymy smażenie. Wlać do słoików (jeśli chcemy przechować na zimę, pasteryzować), przechowywać w lodówce i spożyć w najbliższym czasie.
English:
English:
Method: Wash and peel the pears, then chop them and leave to simmer for a while, add the lemon cut into a half. When the lemon is soft and the juice goes out, take it out and drain, throw away the peel. Then blend the pears well, make boil for about 3-4 minutes so that the water evaporates. Place the jam into clean jars and conserve them in the fridge. If you need to keep them longer, pasteurize the jars.
Italiano:
Come si fa: Lavare e pelare le pere, tagliarle a dadini, aggiungere lo zucchero di canna, un limone tagliato a metà e friggere delicatamente con un po' di acqua finché non uscirà il succo. Quando il limone diventa morbido, togliamolo e facciamolo filtrare, buttiamo la buccia. Poi passare il tutto col blender. Mescolare il tutto bene e far bollire un altro po' così l'acqua evapora. Versare la confettura ancora calda nei barattoli e conservare in frigo o sterilizzare.
Placki z gotowanych ziemniaków z konfiturą gruszkowo-cytrynową
Potato pancakes with pear and lemon jam/ Frittelle di patate lesse con la marmellata alle pere e limoni |
Przepis bierze udział w poniższych akcjach kulinarnych:
Dziękuję za dodanie przepisu do akcji "Róbmy przetwory!".
ReplyDeleteJeśli lubisz, dodaj odrobinę startego imbiru - niesamowicie podkręca smak konfitury z gruszek.
Dziękuję za radę... ja akurat wolę bez imbiru:). Serdecznie pozdrawiam
ReplyDeletePS. Choć na pewno z imbirem zdrowsza....:).
ReplyDelete