#SmakołykiAngeli #leprelibatezzediangela #angelasdelicacies |
Składniki/Ingredients/Ingredienti
ciasto filo/ phyllo dough/ pasta filo
1 i 1/4 szklanki stopionego masła/ 1 and 1/4 cups oz butter, melted/ 1 e 1/2 di tazza di burro sfuso
ok 4 szklanki siekanych orzechów/ 4 cups walnuts, finally chopped/ 4 tazze di noci tritate
1 łyżeczka cejlońskiego cynamonu/ 1 ts ground cinnamon/ 1 cucchiaino di cannella macinata
Syrop/ Syrup/ Sciroppo
1 szklanka cukru/ 1 cup sugar/ 1 tazza di zucchero
3/4 szkl. wody/ 3/4 cup water/ 3/4 di tazza di acqua
1/2 szkl. miodu/ 1/2 cup honey/ 1/2 di tazza di miele
2 łyżki soku z cytryny/ 2 tbs lemon juice/ 2 cucchiai di succo di limone
2-3 goździki/ 2-3 cloves/ 2-3 chiodi di garofano
Polski:
Wykonanie: Każdą warstwę ciasta filo posmarować stopionym masłem z odrobina wody tuż przed nałożeniem. Spód foremki też smarujemy masłem, nakładamy nań kilka warstw, po czym warstwę orzechów wymieszanych z cynamonem, przykrywamy warstwą filo na przemian z orzechami. Na koniec przykrywamy min. 6 warstwami pasty filo. Ostrym nożem kroimy ciasto tworząc romby. Piec w 160°C aż baklawa nabierze złotego koloru. W międzyczasie robimy syrop, wlewamy do garnka wodę, sok z cytryny z cukrem i goździkami, mieszamy na średnim ogniu, aż do rozpuszczenia cukru. Dodajemy miód i doprowadzamy do powstania syropu, ciągle mieszając, syrop nie musi być do nitki, za gotowy możemy uważać taki, który zgęstnieje tak, że gdy odlejemy łyżeczkę syropu na pusty, chłodny, talerzyk, odczekamy chwilkę, masa na talerzyku będzie sztywna (nie będzie się przemieszczać). Goździki wyjąć, a syropem zalać gorące, świeżo wyjęte z piekarnika ciasto, odczekać parę godzin przed podaniem, aż ciasto wchłonie syrop. Polecam udekorować baklawę płatkami róż, maków lub innych jadalnych kwiatów...
English
Method: Brush every filo layer with butter melted with a bit of water shortly before laying. Brush the baking tin as well. Lay several layers of the filo dough first, then start placing nut mixed with cinnamon layers until you finish the nuts. Place the remaining 6-10 filo layers in the end and slice diagonally to create diamond-shaped baklava. Bake at 325°F until the baklava is golden brown. In the meantime cook the syrup: in a saucepan combine water, sugar, cloves and honey and bring to boil over medium heat, stirring until the sugar dissolves. Reduce the heat to medium-low and continue to boil for about 4 minutes without stirring. When you want to check if the syrup is ready, you can take a tea spoon of the syrup and place it on an empty plate, if the syrup becomes dense after a while (it won't move) it means it is ready. Take off the cloves. When the baklava is ready and still hot, immediately drizzle all of the cooled syrup over the baklava. Before serving, let the cake cool for a couple of hours until the syrup soaks well. I suggest you should decorate your piece of baklawa with rose or poppy flower petals.
Italiano
Come si fa: Spalmare la teglia e poi ogni strato di pasta filo con del burro sciolto con un po' di acqua, sempre prima di metterlo. Prima mettere qualche strato di pasta filo senza il ripieno di noci mescolate con la cannella, poi mettere pure le noci, a strati fini per volta, e ricoprirli con la pasta filo imburrata. Quando finiamo le noci, sopra mettiamo minimo 6 strati di pasta filo. Con un coltello acuto tagliare la baklava a rombi. Farla cuocere in forno già caldo a 160°C finché non diventi dorata. Nel frattempo fare lo sciroppo: amalgamare l'acqua, il succo di limone con il miele ed i chiodi di garofano in una pentola sul fuoco medio, mescolare ogni tanto per far evaporare l'acqua. Potete prelevarne un cucchiaino e farlo raffreddare su un piattino per controllare che abbia raggiunto la viscosità desiderata. Togliere i chiodi di garofano e versare lo sciroppo sulla baklava appena tolta dal forno. Prima di servire la baklava, fatela riposare per qualche ora così assorbirà tutto lo sciroppo. Vi suggerisco di decorare il vostro pezzo di baklava con i fiori di rose o papaveri.
Przepis bierze udział w mojej poniższej akcji kulinarnej:
No comments:
Post a Comment