#SmakołykiAngeli #leprelibatezzediangela #angelasdelicacies |
Składniki/Ingredients:
50 g listków świeżej pokrzywy/ 1.7 oz fresh nettle leaves/ 50 g di foglie d'ortica fresca
6 łyżek parmezanu (opcjonalnie)/ 6 tbs parmesan cheese (optionally)/ 6 cucchiai di parmigiano
2 łyżki migdałów/ 2 tbs almonds/ 2 cucchiai di mandorle o pinoli
2 ząbki czosnku/ 2 cloves garlic/ 2 spicchi d'aglio
1/2 szklanki oliwy z oliwek/ 1/2 cup olive oil/ 1/2 di tazza di olio d'oliva
sól do smaku/ salt to taste/ sale a piacere
Polski
Wykonanie: Pokrzywę (listki, ewentualnie z gałązkami, jeśli są kruche, młode) ugotować na patelni, nie trzeba dodawać wody, wystarczy ta po myciu pokrzywy, z odrobiną oleju (ok 2-3 minuty, nie więcej). Zmiksować wszystkie składniki blenderem/mikserem i najlepiej podawać od razu, np. z ulubionym makaronem lub ziemniakami (jak na zdjęciu). Dla osób nietolerujących laktozy itd., pyszne jest i bez sera, jednak w tym wypadku, polecam zwiększyć ilość migdałów. Jeśli zależy nam na przechowaniu pesto, musimy zalać je oliwą/olejem i przechowywać w lodówce do ok tygodnia, w zamrażalniku do 6-ciu miesięcy. Patrz: pesto z orzechami.
English:
Directions: Cook the fresh nettle leaves with little amount of water for about 2-3 minutes. Blend all the ingredients together well and serve at once with your favourite kind of pasta or potatoes (in the photo). If you wish to keep some of the pesto in the fridge, it is possible, but you need to pour some big amount of olive oil onto it and then keep it up to one week, whereas in the freezer you can keep it up to 6 months. Look: pesto with walnuts.
Italiano:
Come si fa: Far cuocere le foglie di ortica con poca acqua per circa 2-3 minuti. Frullare tutti gli ingredienti insieme (va bene anche senza il parmigiano, ma in questo caso si potrà usare più mandorle o pinoli) e servire subito, per esempio con la vostra pasta preferita o semplicemente con le patate lesse. Se lo volete conservare in frigo, dovete versare uno strato di olio in modo da coprire la superficie e tenetelo per massimo una settimana, nel freezer si conserva per 6 mesi. Guarda: pesto alla genovese con le noci.
Przepis bierze udział w poniższych akcjach kulinarnych:
No comments:
Post a Comment