Labels

Lunch (188) Pranzo (188) Obiad (182) Cena (151) Cakes (143) Ciasta (141) Torte (137) Tea cakes (128) Ciastka (121) Dolcetti (117) Supper (108) Dolci (93) Kolacja (93) Cookies (87) Desery (85) Desserts (85) Pieczywo (58) Pane (55) Bread (54) Śniadania (33) Dodatki (29) Sałatki (29) Insalate (28) Salads (28) Side dishes (27) Soups (25) Zupy (25) Contorni (24) Minestroni (24) Antipasti (21) Breakfasts (21) Drinks (21) Bevande (20) Napoje (20) Przystawki (20) Starters (20) Pizza (17) Gratin (14) Pancakes (14) Zapiekanka (14) Akcje kulinarne (13) Le crepes (13) Naleśniki (13) Preserves (10) Przetwory (10) Konkurs (9) Confetture (6) Biscotti salati (5) Marmellate (5) Colazioni (3) ALFABETYCZNY SPIS CIAST (2) ALFABETYCZNY SPIS CIASTEK I CIASTECZEK (2) Gardiniere (2) Śniadanie (2) Kolacje (1) Liebster Blog Award 2015 (1) PHOTOS/FOTO (1) WSPÓŁPRACA (1)

22/05/2014

Biszkopciki waniliowe z kremem truskawkowym z kaszy manny - Vanilla biscuits with strawberry semolina custard - Biscotti alla vaniglia con la crema di fragole e semola

Smakołyki Angeli na Facebooku

Ciastka doskonałe dla dzieci - Biscuits perfect for kids - Biscotti ottimi per bimbi

Polski/English/Italiano
Składniki/Ingredients/Ingredienti
3 jajka/ 3 eggs/ 3 uova
1/2 szklanki cukru/ 1/2 cup sugar/ 1/2 tazza di zucchero
1 szklanka mąki/ 1 cup plain white flour/ 1 tazza di farina tipo 00
wanilia/vanilla/ vaniglia
1 łyżka maku (opcjonalnie)/ 1 spoon poppy (optionally)/ 1 cucchiaio di papavero  (opzionale)                
Krem/Custard/Crema
1 szklanka mleka/ 1 cup milk/ 1 tazza di latte
3 łyżki grysiku/ 3 table spoons semolina/ 3 cucchiai di semola
cukier do smaku/sugar to taste/ zucchero a piacere
70 g masła/ 70 g butter/ 70 g di burro
truskawki/ strawberries/ fragole
1 łyżeczka wódki/ 1 tea spoon vodka/ 1 cucchiaino di vodka

Biszkopty są równie OK bez kremu - Biscuits are OK without custard - I biscotti sono anche buoni senza la crema

Polski
Wykonanie: Ubić białka z cukrem, dodać żółtka i nadal ubijać na wolniejszych obrotach, dodać mąkę z cukrem waniliowym stopniowo i kontynuować ubijanie. Jak ktoś lubi, dodać łyżkę maku.

Formować biszkopciki, tj. na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, nakładać łyżką ciasto w odległości ok. 3 cm jedno od drugiego, by się nie skleiły.

Piec w 170 st. przez ok 15-25 minut. Ciastka można przełożyć kremem truskawkowo - grysikowym, lub wg uznania, np. nutellą, dżemem lub zjeść w surowej postaci.


Krem: Ugotować kaszę mannę na szklance mleka z masłem, dodać wódkę i ostudzić. Kilka dużych, lub kilkanaście małych truskawek pokroić w plasterki i lekko podsmażyć na małym ogniu (żeby szybko się nie zepsuły, na wypadek, gdyby ciastka miały być zjedzone dzień, dwa po upieczeniu). Wymieszać z kremem i przekładać nimi po 2 biszkopciki.





English and Italian versions on request, fil in the CONTACT FORM.