Labels

30/01/2015

Frittata (omlet) z pęczakiem - Frittata (omelette) with pearl barley - Frittata di orzo perlato


Polski/English/Italiano
Składniki/Ingredients/Ingredienti
(dla 2 osób, serves 2, per 2 persone)
4 jajka/ 4 eggs/ 4 uova
ok. 100 g pęczaku/ 100 g pearl barley/ 100 g di orzo perlato
1 mała cebulka/ 1 small onion/ 1 piccola cipolla
2 łyżki mleka/ 2 tbs milk/ 2 cucchiai di latte
2 łyżki masła/ 2 tbs butter/ 2 cucchiai di burro
2 łyżki pokrojonego sera żółtego/ 2 chopped cheese such as Parmesan/ 2 cucchiai parmiggiano o pecorino tagliato a dadini
zielona pietruszka lub lubczyk do smaku/ parsley or lovage to taste/ prezzemolo o sedano di monte a piacere
sól/ salt/ sale

Polski:
Wykonanie:
Wypłukać kaszę pod bieżącą wodą, wrzucić do gotującej się wody (nieosolonej) i gotować przez 30 minut.

Cebulę podsmażyć na maśle, dodać kaszę (odcedzoną) i zostawić na średnim ogniu na ok 10 minut, mieszając, by nabrała smaku.

Ubić jajka, albo roztrzepać je widelcem, dodać soli, siekaną pietruszkę lub lubczyk, ewentualnie majeranek, opcjonalnie pieprz, mleko i wymieszać delikatnie z kaszą.

Omlet (frittatę) upiec na oleju z obu stron.

English
Method:
Rinse the barley with cold water and boil in boiling water (without salt) for half an hour.

Melt the butter in a frying pan over the medium heat, add chopped onion and the drained barley and leave them over medium heat for about 10 minutes, stir when necessary.

Beat the eggs and add the barley delicately, eventually add the salt, chopped parsley or lovage.

Fry the frittata (omelette) in olive oil on both sides.

Versione italiana 
Come si fa:
Sciacquate l'orzo per qualche minuto sotto il getto d'acqua corrente, lessatelo in acqua bollente non salata per 30 minuti.

Fate fondere il burro in una padella, unite l'orzo, ben scolato, e la cipolla tritata e lasciate insaporire per 10 minuti a fuoco moderato.

Sbattete le uova, salate, eventualmente pepate, aggiungete il prezzemolo o il sedano di monte, l'orzo, unite anche il latte e mettete tutto insieme.

Scaldate l'olio in una padella, mettetevi l'orzo e cuocete la frittata finché diventerà ben dorata, giratela e fatela dorare anche sull'altro lato.  




Źródło przepisu (który przetworzyłam)/ Recipe source/ Ricetta originale:
Guida Cucina, gennaio 2014.