Labels

13/01/2015

Krokiety z kapustą - Crocchè with white cabbage - Crocchette col cavolo crauti

Smakołyki Angeli na Facebook

Przepis mojej Mamy/ My Mum's recipe / Una ricetta di mia Mamma

Nadzienie:/Filling:/ Farcita:
250 - 300 g ugotowanej kapusty (dla 2 osób)/ 8-10 oz soft cooked white cabbage (serves 2)/ 250-300 g di cavolo crauti (per 2 persone)
1 przysmażona na oliwie cebula/ 1 onion chopped and fried with oil/ 1 cipolla tagliata e soffritta con un po' d'olio
sól, kminek, pieprz, maga do smaku/ salt, caraway seeds, peper to taste/ sale, cumino e pape a piacere


Polski
Wykonanie: nadzienie
Do przesmażonej na złoty kolor cebuli dodać poszatkowaną, ugotowaną kapustę, dodać kminku do smaku (najlepiej mielonego) popieprzyć, posolić ewentualnie pomagować, wszystko razem wymieszać i podsmażyć.

Naleśniki
Naleśniki do krokietów robimy jak w przepisie na naleśniki, z tą różnicą, że nie dajemy cukru, wystarczy jedno jajko i można dać połowę wody, połowę mleka. Pieczemy je nie na złoty kolor, tylko ściągamy z patelni jeszcze blade.

Na środek naleśnika, jak na fotografii (dla przykładu, akurat, jest farsz mięsny), kładziemy odrobinę farszu, składamy naleśnik, zaklejamy rozmąconym jajkiem, i składamy ponownie w kopertę.

Koperty ponownie pędzlujemy rozmąconym jajkiem, obtaczamy w bułce tartej i ponownie podsmażamy na patelni. Smacznego!

English:
Method: filling
Chop the onions until golden or brown and sliced cooked cabbage, caraway seeds (or ground caraway seeds), salt and pepper to taste, stir well together and fry for a while until it has a better taste.

Pancakes:
The pancakes are made from the pancake recipe but with no sugar and only one egg, instead of milk we can add water. We don't fry them until golden! They need to be fried delicately and for a short time, until still pale.

As in the photo, we put some of the filling in the middle of the pancake, and glue it in the form of an envelope with a bit of a scrambled egg (on the edges). Brush the pancakes with the egg and cover with bread crumbs and fry again in oil until golden brown.

 Italian version on request... fill in the CONTACT FORM.