Labels

Lunch (189) Pranzo (189) Obiad (183) Cena (152) Cakes (145) Ciasta (143) Torte (139) Tea cakes (129) Ciastka (122) Dolcetti (118) Supper (109) Dolci (94) Kolacja (94) Cookies (88) Desery (86) Desserts (86) Pieczywo (58) Pane (55) Bread (54) Śniadania (33) Dodatki (29) Sałatki (29) Insalate (28) Salads (28) Side dishes (27) Soups (26) Zupy (26) Minestroni (25) Contorni (24) Drinks (22) Antipasti (21) Bevande (21) Breakfasts (21) Napoje (21) Przystawki (20) Starters (20) Pizza (17) Pancakes (15) Akcje kulinarne (14) Gratin (14) Le crepes (14) Naleśniki (14) Zapiekanka (14) Preserves (11) Przetwory (11) Konkurs (10) Confetture (7) Marmellate (6) Biscotti salati (5) Colazioni (3) ALFABETYCZNY SPIS CIAST (2) ALFABETYCZNY SPIS CIASTEK I CIASTECZEK (2) Gardiniere (2) Śniadanie (2) Kolacje (1) Liebster Blog Award 2015 (1) PHOTOS/FOTO (1) WSPÓŁPRACA (1)

26/01/2015

Makaroniki orzechowe na wafelku - Walnut and wafer tea cakes - Dolcetti di noci e wafer

Smakołyki Angeli via Facebook

Polski/English/Italiano
Składniki/Ingredients/Ingredienti
300 g orzechów wloskich/ 300 g walnuts/ 300 g di noci
200 g cukru/ 200 g sugar/ 200 g di zucchero
4 białka/ 4 egg whites/ 4 albumi
 wafel/ wafer/ wafer

Polski:
Wykonanie:
Ubić białka z cukrem mikserem, dodać siekane orzechy i wymieszać. Warto wykorzystać resztki wafla, pokruszone nawet, na małe kawałki nałożyć masę kokosowo-białkową. Upiec w 180° C  na jasno złoty kolor. Smacznego!

English:
Method: Beat the whites with sugar until stiff, add the chopped walnuts and mix well. Fill in small pieces of wafer with the walnut cream and bake at 180° C/ 350° F  until golden.

Italiano:
Come si fa: Sbattere gli albumi con lo zucchero, aggiungere le noci tagliate a pezzi piccoli e mettere tutto insieme. Mettere sui piccoli pezzi di wafer e cuocere in forno già caldo a 180° C finché i non dolcetti diventino dorati.