Labels

Lunch (189) Pranzo (189) Obiad (183) Cena (152) Cakes (144) Ciasta (142) Torte (138) Tea cakes (129) Ciastka (122) Dolcetti (118) Supper (109) Dolci (94) Kolacja (94) Cookies (88) Desery (86) Desserts (86) Pieczywo (58) Pane (55) Bread (54) Śniadania (33) Dodatki (29) Sałatki (29) Insalate (28) Salads (28) Side dishes (27) Soups (26) Zupy (26) Minestroni (25) Contorni (24) Drinks (22) Antipasti (21) Bevande (21) Breakfasts (21) Napoje (21) Przystawki (20) Starters (20) Pizza (17) Gratin (14) Pancakes (14) Zapiekanka (14) Akcje kulinarne (13) Le crepes (13) Naleśniki (13) Preserves (10) Przetwory (10) Konkurs (9) Confetture (6) Biscotti salati (5) Marmellate (5) Colazioni (3) ALFABETYCZNY SPIS CIAST (2) ALFABETYCZNY SPIS CIASTEK I CIASTECZEK (2) Gardiniere (2) Śniadanie (2) Kolacje (1) Liebster Blog Award 2015 (1) PHOTOS/FOTO (1) WSPÓŁPRACA (1)

30/01/2015

Ciastka sezamowe - Sesame Seed Tea Cake Recipe - Biscotti al sesamo

Smakołyki Angeli na Facebooku
Polish/English/Italiano
Składniki/Ingredients/Ingredienti:
250 g mąki/ 8.8 oz plain white flour/ 250 g di farina
160 g cukru/ 5.6 oz sugar, 160 g di zucchero
140 g sezamu/ 5 oz sesame seeds/ 140 g di semi di sesamo
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia/ 1/2 ts baking powder/ 1/2 cucchiaino di lievito per i dolci
150 g masła/ 5.2 oz butter/ 150 g di burro
1 jajko/ 1 egg/ 1 uovo
30 g śmietany/ 1 oz cream/ 30 g di panna
cukier waniliowy lub laska wanilii/ 1 ts vanilla extract/ 1 bustina di vaniglina o 1 bacca di vaniglia

Polski
Wykonanie: Z podanych składników wyrabiamy ciasto kruche, które może okazać się nieco lepkie, ale miejmy cierpliwość. Gotowe ciasto pozostawiamy w lodówce na minimum 1/2 godziny. Ciasto rozwałkowujemy na grubość 1/2 cm i wykrawamy ciasteczka. Piec przez ok. 10 min na jasnozłoty kolor w piekarniku nagrzanym do 180°C. Po upieczeniu ciasteczka natychmiast ściągnąć z blachy.

English
Method: Using all the ingredients knead the dough. When the dough is ready, leave it in a fridge for at least half an hour. Roll the dough out and cut out your cookies. Bake at 355°F for about 10 minutes or until golden. After having baked, remove at once from the baking pan.

Italiano 
Come si fa: Usando tutti gli ingredienti lavoriamo l'impasto. Quando diventa pronto, copriamolo e lasciamo a riposare per minimo mezzora al frigo. Stendiamolo con un mattarello fino ad uno spessore di circa mezzo centimetro. Formiamo i biscotti. Facciamo cuocere nel forno già caldo a 180°C per 10 minuti circa o finché diventeranno leggermente dorati. Togliamo subito dalla teglia.