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01/05/2015

Krokiety ziemniaczano-twarogowe - Potato and quark croquettes - Le crocchette di patate e quark

Smakołyki Angeli na Facebooku

Przepis mojej Mamy/ 
My Mum's recipe / Una ricetta di mia Mamma

Polski
Wykonanie: Ziemniaki ugotować najlepiej na parze (ewentualnie użyć ziemniaki, pozostałe z obiadu) . Utłuc z twarogiem (proporcje: ile ziemniaków, tyle sera), dodać jajko (lub dwa, jeśli mamy dużo sera i ziemniaków), łyżkę mąki pszennej (lub więcej, jeśli potrzeba), trochę podsmażonej cebulki na maśle lub oliwie. Posolić i popieprzyć do smaku. Można dodać startego parmezanu wg uznania. 

Formujemy kulki, które spłaszczamy do formy krokietów, obtaczamy bułką tartą i pieczemy delikatnie na oleju.

English 
Method: Boil the potatoes and mash them together with the cheese (the same amount of the quark cheese and the potatoes), add an egg (or if you use more potatoes and cheese add two eggs), and a spoon of plain white flour (or more if serves), a small amount of onion chopped and fried in oil, stir well all the ingredients and add salt and pepper to taste. If you like, you can also add grated Parmesan cheese.

Roll small balls in the bread crumbs so that they are well covered with bread crumbs and make them flat. Fry them delicately in oil over medium heat.

Italiano
Come si fa: Cucinare la patate e schiacciarle assieme con il formaggio (la stessa quantità di patate e formaggio), aggiungere un uovo (o due se usiamo più patate e formaggio), un cucchiaio di farina tipo 00 (o se serve di più), un po' di parmigiano grattugiato, un po' di cipolla soffritta, sale e pepe a piacere e amalgamare tutto bene.

Formare piccole polpette, bagnarle in pan grattato e fatele piatte (come nelle foto). Soffriggere in olio d'oliva e servire come volete.