Labels

17/04/2016

Ciasteczka kardamonki - Cardamom Cookies Recipe - Biscotti al cardamomo

Smakołyki Angeli na Facebook
Polski/English/Italiano
Składniki/Ingredients/Ingredienti:
500 g mąki pszennej/ 17.5 oz wheat plain flour/ 500 g di farina 0
230 g oleju kokosowego lub masła/  8 oz coconut oil or butter/ 230 g di olio d'oliva
150 g cukru / 5 oz  sugar/ 150 g di zucchero
2 jajka/ 2 eggs/ 2 uova
3-4 łyżeczki mielonego kardamonu/ 3-4 ts ground cardamom/ 3-4 cucchiaini di cardamomo macinato
1 łyżeczka proszku do pieczenia/ 1 ts baking powder/ 1 cucchiaino di lievito
kilka łyżek siekanych daktyli/ 2-3 tbs chopped dates/ qualche cucchiaio di datteri tritati

Polski
Wykonanie: Wymieszać, najlepiej ręcznie, wszystkie składniki (można ominąć proszek do pieczenia, będą twardsze, ale zdrowsze), zagnieść, rozwałkować, wykroić ciasteczka ew. z ręcznie formować półksiężyce, przełożyć na blachę i piec ok. 10-15 minut w piekarniku nagrzanym do 180° C. Po ostudzeniu obtoczyć ciasteczka w cukrze pudrze z wanilią.

English
DirectionsMix all the ingredients together and knead a dough, roll the dough and form small cakes or half moons. Bake at 355° F for about 10-15 minutes. After cooling, sprinkle the cookies with icing sugar.

Italiano
Come si fa: Mettere tutti gli ingredienti insieme e formare l'impasto come la pasta frolla. Stendere l'impasto e formare i dolcetti. Deponete su una piastra e cuocere in forno già caldo a 180 gradi per circa 10 minuti. Spennellare i pasticcini con lo zucchero a velo con la vaniglia. Conservare in una scatola.