Labels

19/04/2016

Ciasto marchewkowe z migdałami - Carrot and almond cake - Torta alle mandorle e carote

Smakołyki Angeli na Facebook
Polski/English/Italiano
Składniki/Ingredients/Ingredienti
250 g startej marchewki/ 8.8 oz grated carrots/ 250 g di carote grattugiate
200 g mąki/ 7 oz plain white flour/ 200 g di farina

250 g zmielonych migdałów/ 8.8 oz ground almonds/ 250 g di mandorle frullate
100 g masła lub oleju/ 3.5 oz butter or oil/ 200 g di burro fuso oppure olio
5 jajek/ 5 eggs/ 5 uova
150 g cukru/ 5 oz sugar/ 150 g di zucchero
sok z 1 cytryny/ 1 lemon juice/ succo di 1 limone
2 łyżeczki proszku do pieczenia/ 2 ts baking powder/ 2 cucchiaini di lievito

Polski:
Wykonanie:
Ubić do żółtka z cukrem, potem dodać miękkie masło (ew. olej), marchew, mąki, sok z cytryny, proszek z mąką, mączkę migdałową (ewentualnie płatki migdałowe lub pół na pół) i wymieszać na wolnych obrotach. Ubić białka na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z resztą ciasta.

Wlać do natłuszczonej formy. Piec w piekarniku nagrzanym do 180° przed ok. 40 minut.

English
Method:
Beat the egg yolks with sugar. Add molten butter, lemon juice, almonds, carrots,  flour and baking powder and mix everything well. Beat the egg whites until soft peaks are formed and mix them delicately with the batter.

Pour batter into a form. Bake at 360° F for about 40 minutes.

Italian
Come si fa:
Sbattete i tuorli e lo zucchero. Poi unite il burro fuso, il succo di limone grattugiata, la farina con il lievito. Infine aggiungete le mandorle frullate, le carote grattugiate e gli albumi montati a neve.

Versare l'impasto nello stampo. Infornare in forno preriscaldato a 180° per circa 40 minuti.


 

Przepis bierze udział w akcji kulinarnej:
Wiosenne słodkości 2016