#SmakołykiAngeli #leprelibatezzediangela #angelasdelicacies |
Składniki/Ingredients:
1-2 cukinie gotowane/ 1-2 cooked zucchini/ 1-2 zucchine lesse
1 cebula/ 1 onion/ 1 cipolla
2-3 ząbki czosnku/ 2-3 cloves garlic/ 2-3 spicchi d'aglio
kilka łyżek oliwy z oliwek/ several tbsp olive oil/ alcuni cucchiai di olio d'oliva
listki ze świeżej mięty lub bazylii do dekoracji/ fresh mint or basil leaves to decorate/ foglie di menta fresca o basilico per decorare
sól i pieprz do smaku/ salt & peper to taste/ sale e pepe a piacere
Polski
Wykonanie: Umyte cukinie zetrzeć na tarce, posolić. Cebulę posiekać i zeszklić delikatnie na oliwie, dodać startą cukinię i ugotować pod przykryciem, pod koniec zdjąć przykrywkę i odparować, doprawić pieprzem i solą. Zmiksować
cukinię z dodatkiem świeżych ząbków czosnku blenderem/mikserem i najlepiej podawać od razu, np.
z ulubionym makaronem, ziemniakami, czy ryżem, jako pasta do kanapek. Jeśli zależy nam na przechowaniu pesto, musimy zalać je oliwą/olejem, i przechowywać w lodówce.
English:
Directions: Grate the zucchini, add a pinch of salt. Chop the onion and fry it in oil until translucent, add the zucchini and cook them together with onions. Add salt and peper to taste. Blend
all the zucchini with fresh garlic and serve at once with your favourite
kind of pasta, potatoes, rice or bread.
If
you wish to keep some of the pesto in the fridge, it is possible, but
you need to pour some amount of olive oil onto it, to keep your pesto
fresh.
Italiano:
Come si fa: Grattugiare le zucchine, aggiungere il sale e pepe a piacere. Tagliare la cipolla a dadini e soffriggerla con un po' di olio. Mescolare le zucchine con la cipolla e cuocere il tutto sotto il coperchio. Frullare il composto di zucchine con l'aglio e servire subito, per esempio con la vostra pasta preferita, il riso, le patate lesse oppure col pane. Se
lo volete conservare in frigo, dovete versare uno strato di olio in
modo da coprire la superficie e poi mettetelo in frigorifero.
No comments:
Post a Comment