Labels

Lunch (188) Pranzo (188) Obiad (182) Cena (151) Cakes (143) Ciasta (141) Torte (137) Tea cakes (128) Ciastka (121) Dolcetti (117) Supper (108) Dolci (93) Kolacja (93) Cookies (87) Desery (85) Desserts (85) Pieczywo (58) Pane (55) Bread (54) Śniadania (33) Dodatki (29) Sałatki (29) Insalate (28) Salads (28) Side dishes (27) Soups (25) Zupy (25) Contorni (24) Minestroni (24) Antipasti (21) Breakfasts (21) Drinks (21) Bevande (20) Napoje (20) Przystawki (20) Starters (20) Pizza (17) Gratin (14) Pancakes (14) Zapiekanka (14) Akcje kulinarne (13) Le crepes (13) Naleśniki (13) Preserves (10) Przetwory (10) Konkurs (9) Confetture (6) Biscotti salati (5) Marmellate (5) Colazioni (3) ALFABETYCZNY SPIS CIAST (2) ALFABETYCZNY SPIS CIASTEK I CIASTECZEK (2) Gardiniere (2) Śniadanie (2) Kolacje (1) Liebster Blog Award 2015 (1) PHOTOS/FOTO (1) WSPÓŁPRACA (1)

01/04/2016

Ciasteczka z płatków jaglanych - Millet Flake Tea Cakes Recipe - Biscotti di fiocchi di miglio

Smakołyki Angeli na Facebooku
Polski/English/Italiano
Składniki/Ingredients/Ingredienti
200 g płatków jaglanych/ 7 oz millet flakes/ 200 g di fiocchi di miglio
150 g oleju kokosowego/ 5 oz cocco oil/ 150 g di olio di cocco/oliva
150 g mąki jaglanej/ 5 oz millet flour/ 150 g di farina di miglio
50 g siekanych migdałów/ 2 oz chopped almonds/ 50 g di mandorle tritate
50 g rodzynek/ 2 oz raisins/ 50 g di uvetta
1/2 szklanki mleka/ 1/2 cup milk/ 1/2 di tazza di latte
2 łyżki śmietany/ 2 tbs cream/ 2 cucchiai di panna
150 g cukru/ 5 oz sugar/ 150 g di zucchero
1 jajko/ 1 egg/ 1 uovo
wanilia/ 1 ts vanilla extract/ 1 bustina di vaniglia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej/ 1/2 ts baking soda/ 1/2 di cucchiaino di bicarbonato di soda

*można zastąpić miodem lub herbatą miętową/ or bee honey or mint infusion/ oppure di miele o di tisana alla menta

Polski
Wykonanie: (Przepis na 2 blachy ciastek)
Zagęścić (może być lekko) mleko na patelni z kilkoma łyżkami cukru, wanilią i szczyptą sody (patrz: masa kajmakowa) Wymieszać wszystkie składniki wraz z zagęszczonym mlekiem, ręcznie lub mikserem. Łyżeczką nakładać małe porcje ciasta na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.  Upiec w 200°C na jasnozłoty kolor (ok. 10-15 minut).

English 
Method:
Thicken the milk with a bit of sugar, vanilla and soda (look here), then mix all the ingredients well (with an electric mixer). With a tea spoon place small amount of the batter at a time onto the backing sheet wrapped with baking paper. Bake at 390°F until golden brown (for about 10 - 15 minutes).

Italiano
Come si fa:
Addensare il latte con un po' di zucchero e vaniglia (guarda qui). Mettere tutti gli ingredienti insieme (con il mixer). Formare piccoli biscotti col cucchiaino sulla carta da forno. Far cuocere al forno già caldo di 200°C finché non diventano dorati (cioè per circa 15-20 minuti).


 
 
Przepis ten bierze udział w kulinarnej akcji: