Labels

23/06/2017

Ciastka cytrynowo-kardamonowe - Lemon & Cardamom Cookies - Biscotti al limone e cardamomo

Smakołyki Angeli via Facebook
Polski/English/Italiano
Składniki/Ingredients/Ingredienti:
1/2 szklanki mąki pszennej razowej/ 1/2 cup wholemeal flour/ 1/2 di tazza di farina integrale
2 szklanki mąki pszennej / 2 cups all purpose white flour/ 2 tazze di farina
2 łyżki miodu/ 2 tbs honey/ 2 cucchiai di miele
sok i otarta skórka z cytryny/ lemon juice & grated peel/ succo e buccia di limone grattugiata
2-3 łyżeczki kardamonu/ 2-3 ts cardamom/ 2-3 cucchiaini di cardamomo
2 jajka/ 2 eggs/ 2 uova
200 g masła/ 7 oz butter/ 200 g di burro
1/2 szklanki cukru/ 1/2 cup sugar/ 1/2 di tazza di zucchero
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia/ 1/2 ts baking powder/ 1/2 di cucchiaino di lievito
mąka kokosowa do obtoczenia/ coconut flour to roll/ farina di cocco per infarinare

+opcjonalnie wiśnie/ optionally cherries/ facoltativo: amarene

Polski
Wykonanie: Wymieszać, najlepiej łyżką, wszystkie składniki (można wyeliminować proszek do pieczenia, zamiast soku i skórki cytrynowej można dodać ok. 10-20 wydrylowanych wiśni), zagnieść. Formować kulki w wielkości orzecha włoskiego, obtoczyć je w mące kokosowej lub wiórkach, przełożyć na blachę i piec ok. 10-15 minut w piekarniku nagrzanym do 180° C.

English
DirectionsMix all the ingredients together and knead a dough (instead of lemon you can use 10-20 cherries without stones), form small walnut size balls, roll them in coconut flour.  Bake at 355° F for about 10-15 minutes. 

Italiano
Come si fa: Mettere tutti gli ingredienti insieme (invece del limone si può usare 10-20 amarene senza l'osso) e formare l'impasto come la pasta frolla. Formare le palline (della dimensione di una noce), passate nel cocco. Deponete su una piastra e cuocere in forno già caldo a 180 gradi per circa 10-15 minuti.

Wersja z wiśniami/Cherry version/La versione con le amarene
Wersja z wiśniami/Cherry version/La versione con le amarene