Labels

Lunch (189) Pranzo (189) Obiad (183) Cena (152) Cakes (144) Ciasta (142) Torte (138) Tea cakes (129) Ciastka (122) Dolcetti (118) Supper (109) Dolci (94) Kolacja (94) Cookies (88) Desery (86) Desserts (86) Pieczywo (58) Pane (55) Bread (54) Śniadania (33) Dodatki (29) Sałatki (29) Insalate (28) Salads (28) Side dishes (27) Soups (26) Zupy (26) Minestroni (25) Contorni (24) Drinks (22) Antipasti (21) Bevande (21) Breakfasts (21) Napoje (21) Przystawki (20) Starters (20) Pizza (17) Gratin (14) Pancakes (14) Zapiekanka (14) Akcje kulinarne (13) Le crepes (13) Naleśniki (13) Preserves (10) Przetwory (10) Konkurs (9) Confetture (6) Biscotti salati (5) Marmellate (5) Colazioni (3) ALFABETYCZNY SPIS CIAST (2) ALFABETYCZNY SPIS CIASTEK I CIASTECZEK (2) Gardiniere (2) Śniadanie (2) Kolacje (1) Liebster Blog Award 2015 (1) PHOTOS/FOTO (1) WSPÓŁPRACA (1)

23/06/2017

Ciastka cytrynowo-kardamonowe - Lemon & Cardamom Cookies - Biscotti al limone e cardamomo

Smakołyki Angeli via Facebook
Polski/English/Italiano
Składniki/Ingredients/Ingredienti:
1/2 szklanki mąki pszennej razowej/ 1/2 cup wholemeal flour/ 1/2 di tazza di farina integrale
2 szklanki mąki pszennej / 2 cups all purpose white flour/ 2 tazze di farina
2 łyżki miodu/ 2 tbs honey/ 2 cucchiai di miele
sok i otarta skórka z cytryny/ lemon juice & grated peel/ succo e buccia di limone grattugiata
2-3 łyżeczki kardamonu/ 2-3 ts cardamom/ 2-3 cucchiaini di cardamomo
2 jajka/ 2 eggs/ 2 uova
200 g masła/ 7 oz butter/ 200 g di burro
1/2 szklanki cukru/ 1/2 cup sugar/ 1/2 di tazza di zucchero
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia/ 1/2 ts baking powder/ 1/2 di cucchiaino di lievito
mąka kokosowa do obtoczenia/ coconut flour to roll/ farina di cocco per infarinare

+opcjonalnie wiśnie/ optionally cherries/ facoltativo: amarene

Polski
Wykonanie: Wymieszać, najlepiej łyżką, wszystkie składniki (można wyeliminować proszek do pieczenia, zamiast soku i skórki cytrynowej można dodać ok. 10-20 wydrylowanych wiśni), zagnieść. Formować kulki w wielkości orzecha włoskiego, obtoczyć je w mące kokosowej lub wiórkach, przełożyć na blachę i piec ok. 10-15 minut w piekarniku nagrzanym do 180° C.

English
DirectionsMix all the ingredients together and knead a dough (instead of lemon you can use 10-20 cherries without stones), form small walnut size balls, roll them in coconut flour.  Bake at 355° F for about 10-15 minutes. 

Italiano
Come si fa: Mettere tutti gli ingredienti insieme (invece del limone si può usare 10-20 amarene senza l'osso) e formare l'impasto come la pasta frolla. Formare le palline (della dimensione di una noce), passate nel cocco. Deponete su una piastra e cuocere in forno già caldo a 180 gradi per circa 10-15 minuti.

Wersja z wiśniami/Cherry version/La versione con le amarene
Wersja z wiśniami/Cherry version/La versione con le amarene