Labels

15/06/2017

Stefanka z masą truskawkową - Strawberry Polish Cake Stefanka - Torta polacca al miele e fragole (Stefanka)

Smakołyki Angeli na Facebook
Polski/English/Italiano
Składniki/Ingredients/Ingredienti

Ciasto kruche/ Shortcrust pastry/ Pasta frolla
400 g mąki zwykłej lub orkiszowej/ 14 oz plain all purpose flour flour/ 400 g di farina di farro
150 g cukru / 5 oz sugar/ 150 g di zucchero
60 g masła lub oleju/ 7 oz butter or oil/ 60 g di burro oppure olio
2 jajka/ 2 eggs/ 2 uova
2-3 łyżki miodu/ 2-3 tbs honey/ 2-3 cucchiai di miele
1 łyżeczka sody oczyszczonej/ 1 ts baking soda/ 1 cucchiaino di bicarbonato di sodio
1 łyżka wody/ 1 tbs water/ 1 cucchiaio di acqua

Krem:/ Filling:/ Crema
2 szklanki mleka/ 2 cups milk/ 2 tazze di latte
5 łyżek kaszy manny/ 5 tbs semolina/ 2 cucchiai di grano duro
1/2 szklanki cukru / 1/2 cup sugar/ 1/2 di tazza di  zucchero
150-200 g masła 5-7 oz butter/ 150-200 g di burro
ok. 20 truskawek/ about 20 strawberries/ circa 20 fragole

Polski:
Wykonanie: Sodę rozpuścić w wodzie (ew. w mleku) i z podanych składników zagnieść kruche ciasto (gdy trzeba dosypać trochę mąki), podzielić na 4 części. Każdą rozwałkować na cienki placek o wymiarach formy (przepis na średniej wielkości tortownicę). Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Krążki piec kolejno ok 10-15 min. w 180°C. W czasie pieczenia, pozostałe części ciasta przechowywać w lodówce. Krem: Mleko zagotować, wsypać kaszę i, mieszając, gotować przez 3-5 minut. Pod koniec wsypać cukier. Nieco ostudzony budyń wymieszać z masłem aż do rozpuszczenia się masła. Dodać pokrojone w kostkę truskawki i wymieszać. Krążki ciasta przełożyć kremem, wraz z ostatnią warstwą, na którą stróżkami wylać roztopioną czekoladę. Dowolnie udekorować, przechowywać w lodówce.

English:
Method: Solve the soda with water and knead a dough, divide it into four parts. Roll out each part onto a birthday cake round medium tin and bake at 350° F for about 10-15 minutes each. While baking, keep in the fridge the remaining parts of the dough. Filling: Pour the milk into a heavy-bottomed pan on a gentle heat and allow it to boil. Once it is boiling, add the semolina, stirring vigourously as you do so for about 3-5 minutes. Take it off the heat and after a while add the chopped strawberries and the butter and stir until the butter melts. Fill the baked circles with the strawberry cream, and attach them one by one. Pour the remaining part of the filling on the top and pour melted chocolate. Decorare according to your taste. Keep the cake in the fridge. 

Italiano:
Come si fa: Far scogliere il bicarbonato con l'acqua (o latte) e fare l'impasto di pasta frolla, dividerlo a quattro parti e stendere ogni parte sul cerchio della teglia rotonda media. Cuocere ogni disco in forno già caldo a 180°C per circa 10-15 minuti. Nel corso di cottura conservare le parti rimasto dell'impasto in frigo. Crema:  Mettete il latte in una pentola a bollire. Nel frattempo unite la farina di grano duro o e lo zucchero, aggiungendo un po' di acqua o latte freddo. Appena il latte comincerà a bollire, versate il composto, mescolando senza la pausa fino ad ottenere una crema. Abbassate il fuoco e  mescolate altri 2-3 minuti. Spegnete il fuoco e dopo qualche minuto versate il butto con le fragole tagliate a pezzi piccoli e mescolate finché il burro non si scogliera' completamente. Mettere la crema sopra ogni disco ed coprire con l'altro, fino all'ultimo disco. Si può decorarlo anche con il cioccolato sciolto e delle farfalle o fiori di cioccolato.  


Przepis bierze udział w poniższej truskawkowej akcji kulinarnej: