Labels

Lunch (189) Pranzo (189) Obiad (183) Cena (152) Cakes (144) Ciasta (142) Torte (138) Tea cakes (129) Ciastka (122) Dolcetti (118) Supper (109) Dolci (94) Kolacja (94) Cookies (88) Desery (86) Desserts (86) Pieczywo (58) Pane (55) Bread (54) Śniadania (33) Dodatki (29) Sałatki (29) Insalate (28) Salads (28) Side dishes (27) Soups (26) Zupy (26) Minestroni (25) Contorni (24) Drinks (22) Antipasti (21) Bevande (21) Breakfasts (21) Napoje (21) Przystawki (20) Starters (20) Pizza (17) Gratin (14) Pancakes (14) Zapiekanka (14) Akcje kulinarne (13) Le crepes (13) Naleśniki (13) Preserves (10) Przetwory (10) Konkurs (9) Confetture (6) Biscotti salati (5) Marmellate (5) Colazioni (3) ALFABETYCZNY SPIS CIAST (2) ALFABETYCZNY SPIS CIASTEK I CIASTECZEK (2) Gardiniere (2) Śniadanie (2) Kolacje (1) Liebster Blog Award 2015 (1) PHOTOS/FOTO (1) WSPÓŁPRACA (1)

05/06/2017

Owocowe babeczki z cynamonem - Fruit and Cinnamon Muffins - Muffin integrali alla frutta e cannella

Smakołyki Angeli na Facebook
Polski/English/Italiano
Składniki/Ingredients/Ingredienti
100 g mąki razowej/ 3.5 oz wholemeal flour/ 100 g di farina integrale
100 g mąki białej/ 3.5 oz white plain flour/ 100 g di farina bianca
75 g mąki ziemniaczanej/ 2.6 oz potato starch/ 75 g di fecola di patate
300 g bananów/ 10.5 oz bananas/ 300 g di banane
200 g miękkiego masła /7 oz butter/ 200 g di burro morbido
3 jajka/ 3 eggs/ 3 uova
 200 g cukru/ 7 oz sugar/ 200 g di zucchero
1 łyżeczka sody do pieczenia/ 1 ts baking soda/ 1 di cucchiaino di bicarbonato di soda
50 ml mleka/ 50 ml milk/ 50 ml di latte
1 pełna  łyżeczka cynamonu/ 1 full ts cinnamon/ 1 cucchiaino raso di cannella
skórka starta z cytryny/ 1 lemon grated peel/ scorza di un limone
szczypta soli/ a pinch of salt/ un pizzico di sale

Polski
Wykonanie:  Sodę rozpuścić w mleku, zmiksować z bananami (pokrojonymi na małe kawałki). Ubić masło z cukrem, dodać skórkę z cytryny, cynamon, sól i po jednym jajku, dalej ubijając. Dodać mąki i banany, dobrze wymieszać mikserem na niskich obrotach. 

Wlać do wyłożonej papierem do papierowych foremek (ciasto rośnie, więc najlepiej wypełnić tylko 1/3 foremki). Każdą babeczkę udekorować czereśnią lub wisienką. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez ok. 20 minut.

English
Method: Melt the soda with milk and beat it with bananas. Separately beat butter well with sugar. Add the flours  and the bananas, still beating add one egg at a time, then grated lemon peel, salt and cinnamon.

Pour batter into cupcake paper forms and place a cherry or sweet cherry on the top. Bake at 350° F for about 20 minutes. 

Italiano
Come si fa: Sciogliere il bicarbonato con il latte e frullare con le banane tagliate a pezzi. Montare a crema il burro con lo zucchero, aggiungere la scorza di limone, la cannella, il sale ed un uovo alla volta. Amalgamare le farine e le banane frullate. Mettere tutto insieme.

Versare l'impasto nei pirottini e decorare con delle ciliege. Infornare in forno preriscaldato a 180° per circa 20 minuti o finché l'interno risulterà asciutto (fate la prova con uno stuzzicadenti).