Labels

05/06/2017

Owocowe babeczki z cynamonem - Fruit And Cinnamon Muffins - Muffin integrali alla frutta e cannella

Smakołyki Angeli na Facebook
Polski/English/Italiano
Składniki/Ingredients/Ingredienti
100 g mąki razowej/ 3.5 oz wholemeal flour/ 100 g di farina integrale
100 g mąki białej/ 3.5 oz white plain flour/ 100 g di farina bianca
75 g mąki ziemniaczanej/ 2.6 oz potato starch/ 75 g di fecola di patate
300 g bananów/ 10.5 oz bananas/ 300 g di banane
200 g miękkiego masła /7 oz butter/ 200 g di burro morbido
3 jajka/ 3 eggs/ 3 uova
 200 g cukru/ 7 oz sugar/ 200 g di zucchero
1 łyżeczka sody do pieczenia/ 1 ts baking soda/ 1 di cucchiaino di bicarbonato di soda
50 ml mleka/ 50 ml milk/ 50 ml di latte
1 pełna  łyżeczka cynamonu/ 1 full ts cinnamon/ 1 cucchiaino raso di cannella
skórka starta z cytryny/ 1 lemon grated peel/ scorza di un limone
szczypta soli/ a pinch of salt/ un pizzico di sale

Polski
Wykonanie:  Sodę rozpuścić w mleku, zmiksować z bananami (pokrojonymi na małe kawałki). Ubić masło z cukrem, dodać skórkę z cytryny, cynamon, sól i po jednym jajku, dalej ubijając. Dodać mąki i banany, dobrze wymieszać mikserem na niskich obrotach. 

Wlać do wyłożonej papierem do papierowych foremek (ciasto rośnie, więc najlepiej wypełnić tylko 1/3 foremki). Każdą babeczkę udekorować czereśnią lub wisienką. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez ok. 20 minut.

English
Method: Melt the soda with milk and beat it with bananas. Separately beat butter well with sugar. Add the flours  and the bananas, still beating add one egg at a time, then grated lemon peel, salt and cinnamon.

Pour batter into cupcake paper forms and place a cherry or sweet cherry on the top. Bake at 350° F for about 20 minutes. 

Italiano
Come si fa: Scogliere il bicarbonato con il latte e frullare con le banane tagliate a pezzi. Montare a crema il burro con lo zucchero, aggiungere la scorza di limone, la cannella, il sale ed un uovo alla volta. Amalgamare le farine e le banane frullate. Mettere tutto insieme.

Versare l'impasto nei pirottini e decorare con delle ciliege. Infornare in forno preriscaldato a 180° per circa 20 minuti o finché l'interno risulterà asciutto (fate la prova con uno stuzzicadenti).