Labels

Lunch (188) Pranzo (188) Obiad (182) Cena (151) Cakes (143) Ciasta (141) Torte (137) Tea cakes (128) Ciastka (121) Dolcetti (117) Supper (108) Dolci (93) Kolacja (93) Cookies (87) Desery (85) Desserts (85) Pieczywo (58) Pane (55) Bread (54) Śniadania (33) Dodatki (29) Sałatki (29) Insalate (28) Salads (28) Side dishes (27) Soups (25) Zupy (25) Contorni (24) Minestroni (24) Antipasti (21) Breakfasts (21) Drinks (21) Bevande (20) Napoje (20) Przystawki (20) Starters (20) Pizza (17) Gratin (14) Pancakes (14) Zapiekanka (14) Akcje kulinarne (13) Le crepes (13) Naleśniki (13) Preserves (10) Przetwory (10) Konkurs (9) Confetture (6) Biscotti salati (5) Marmellate (5) Colazioni (3) ALFABETYCZNY SPIS CIAST (2) ALFABETYCZNY SPIS CIASTEK I CIASTECZEK (2) Gardiniere (2) Śniadanie (2) Kolacje (1) Liebster Blog Award 2015 (1) PHOTOS/FOTO (1) WSPÓŁPRACA (1)

16/06/2017

Konfitura z kiwi - Kiwi Jam - Marmellata di kiwi

Smakołyki Angeli via Facebook
Polski:
Wykonanie: Umyte i obrane kiwi, kroimy na małe kawałki. Dodajemy niewielką ilość cukru, tylko, by regulować kwasowość (ew. bez cukru) i smażymy na wolnym ogniu przez kilka minut. Następnie  błyskawicznie blendujemy (na dosłownie kilka obrotów), tak, żeby pesteczki się nie zmiksowały i ponownie smażymy przez kilka minut do utworzenia swoistego musu. Wlać do słoików (jeśli chcemy przechować na zimę, pasteryzować), przechowywać w lodówce i spożyć w najbliższym czasie. Włosi jedzą ją wraz serem np. pecorino (owczym) jako aperitivo (przystawkę).

English:
Method: Wash and the kiwi fruit, then chop them. Make boil for about 3-4 minutes, then blend everything very quickly, so that the kiwi seeds will not crack and make it boil again for 1-3 minutes. Place the jam into clean jars and conserve them in the fridge. If you need to keep them longer, pasteurize the jars. 

Italiano:
Come si fa: Lavare e pelare i kiwi, tagliare a dadini e friggere delicatamente finché non uscirà il succo. Passare velocemente con il blender e di nuovo mettere sul fuoco per qualche minuto. Versare la confettura ancora calda nei barattoli e conservare in frigo o sterilizzare.


Przepis bierze udział w poniższej włoskiej akcji kulinarnej: