Labels

15/06/2017

Kruche ciasteczka jęczmienne - Barley Tea Cakes - Biscotti all'orzo

Smakołyki Angeli na Facebook
Polski/English/Italiano
Składniki/Ingredients/Ingredienti

Ciasto kruche/ Shortcrust pastry/ Pasta frolla
400 g mąki jęczmiennej lub zmielonych płatków/ 14 oz barley flour/ 400 g di farina d'orzo
120 g cukru / 4 oz sugar/ 120 g di zucchero
60 g masła lub smalcu/ 7 oz butter or lard/ 60 g di burro o strutto
2 jajka/ 2 eggs/ 2 uova
wanilia/ vanilla extract/ vaniglia
drożdże w proszku/ 1 pack dried yeast/ 1 bustina di lievito di birra
2-4 gotowane ziemniaki/ 2-4 cooked potatoes/ 2-4 patate lesse

Polski:
Wykonanie:  Z podanych składników zagnieść kruche ciasto, rozwałkować i wykrawać foremkami kółeczka lub gwiazdeczki. Upiec w 180° C wg gustu: a) na jasno złoty kolor b) na brązowo (uważać, by nie przypalić). Upieczone ciasteczka można przełożyć roztopioną czekoladą. Smacznego!

English:
Method: Knead a dough (to make shortcrust pastry), roll it out and carve star  or circle shaped cookies.  Bake at 350° F until a) golden b) golden brown (according to your preferences). Fill in the baked cookies with liquid chocolate and cover with the remaining cookies. 

Italiano:
Come si fa: Fare l'impasto di pasta frolla, stenderlo e tagliare delle stelline oppure i cerchi. Cuocere in forno già caldo a 180° C finché i dolcetti diventano a) dorati b) marroni - come preferite. I biscotti cotti si può riempire col cioccolato fondente sciolto e coprire con i biscotto rimasti.  

 

Źródło:/Source:/La ricetta originale:
Lwowska kuchnia, Andrzej Fiedoruk, Poznań 2010, p. 207.