Labels

Lunch (189) Pranzo (189) Obiad (183) Cena (152) Cakes (144) Ciasta (142) Torte (138) Tea cakes (129) Ciastka (122) Dolcetti (118) Supper (109) Dolci (94) Kolacja (94) Cookies (88) Desery (86) Desserts (86) Pieczywo (58) Pane (55) Bread (54) Śniadania (33) Dodatki (29) Sałatki (29) Insalate (28) Salads (28) Side dishes (27) Soups (26) Zupy (26) Minestroni (25) Contorni (24) Drinks (22) Antipasti (21) Bevande (21) Breakfasts (21) Napoje (21) Przystawki (20) Starters (20) Pizza (17) Gratin (14) Pancakes (14) Zapiekanka (14) Akcje kulinarne (13) Le crepes (13) Naleśniki (13) Preserves (10) Przetwory (10) Konkurs (9) Confetture (6) Biscotti salati (5) Marmellate (5) Colazioni (3) ALFABETYCZNY SPIS CIAST (2) ALFABETYCZNY SPIS CIASTEK I CIASTECZEK (2) Gardiniere (2) Śniadanie (2) Kolacje (1) Liebster Blog Award 2015 (1) PHOTOS/FOTO (1) WSPÓŁPRACA (1)

15/06/2017

Kruche ciasteczka jęczmienne - Barley Tea Cakes - Biscotti all'orzo

Smakołyki Angeli na Facebook
Polski/English/Italiano
Składniki/Ingredients/Ingredienti

Ciasto kruche/ Shortcrust pastry/ Pasta frolla
400 g mąki jęczmiennej lub zmielonych płatków/ 14 oz barley flour/ 400 g di farina d'orzo
120 g cukru / 4 oz sugar/ 120 g di zucchero
60 g masła lub smalcu/ 7 oz butter or lard/ 60 g di burro o strutto
2 jajka/ 2 eggs/ 2 uova
wanilia/ vanilla extract/ vaniglia
drożdże w proszku/ 1 pack dried yeast/ 1 bustina di lievito di birra
2-4 gotowane ziemniaki/ 2-4 cooked potatoes/ 2-4 patate lesse

Polski:
Wykonanie:  Z podanych składników zagnieść kruche ciasto, rozwałkować i wykrawać foremkami kółeczka lub gwiazdeczki. Upiec w 180° C wg gustu: a) na jasno złoty kolor b) na brązowo (uważać, by nie przypalić). Upieczone ciasteczka można przełożyć roztopioną czekoladą. Smacznego!

English:
Method: Knead a dough (to make shortcrust pastry), roll it out and carve star  or circle shaped cookies.  Bake at 350° F until a) golden b) golden brown (according to your preferences). Fill in the baked cookies with liquid chocolate and cover with the remaining cookies. 

Italiano:
Come si fa: Fare l'impasto di pasta frolla, stenderlo e tagliare delle stelline oppure dei cerchi. Cuocere in forno già caldo a 180° C finché i dolcetti diventano a) dorati b) marroni - come preferite. I biscotti cotti si possono riempire col cioccolato fondente sciolto e coprire con i biscotti rimasti.  

 

Źródło:/Source:/La ricetta originale:
Lwowska kuchnia, Andrzej Fiedoruk, Poznań 2010, p. 207.