Labels

Lunch (189) Pranzo (189) Obiad (183) Cena (152) Cakes (145) Ciasta (143) Torte (139) Tea cakes (129) Ciastka (122) Dolcetti (118) Supper (109) Dolci (94) Kolacja (94) Cookies (88) Desery (86) Desserts (86) Pieczywo (58) Pane (55) Bread (54) Śniadania (33) Dodatki (29) Sałatki (29) Insalate (28) Salads (28) Side dishes (27) Soups (26) Zupy (26) Minestroni (25) Contorni (24) Drinks (22) Antipasti (21) Bevande (21) Breakfasts (21) Napoje (21) Przystawki (20) Starters (20) Pizza (17) Pancakes (15) Akcje kulinarne (14) Gratin (14) Le crepes (14) Naleśniki (14) Zapiekanka (14) Preserves (11) Przetwory (11) Konkurs (10) Confetture (7) Marmellate (6) Biscotti salati (5) Colazioni (3) ALFABETYCZNY SPIS CIAST (2) ALFABETYCZNY SPIS CIASTEK I CIASTECZEK (2) Gardiniere (2) Śniadanie (2) Kolacje (1) Liebster Blog Award 2015 (1) PHOTOS/FOTO (1) WSPÓŁPRACA (1)

17/05/2018

Ciasteczka laskowe z czekoladą - Hazelnut And Chocolate Tea Cakes - Biscotti alle nocciole e cioccolato

Smakołyki Angeli via Facebook
Polski/English/Italiano
Składniki:/Ingredients:/Ingredienti:
30 g orzechów lasowych/ 1 oz hazelnuts/ 30 g di nocciole
100 g czekolady orzechowej/ 3.5 oz hazelnut chocolate/ 100 g di cioccolato di nocciole
300 g mąki pszennej/ 10.5 oz all purpose flour/ 300 g di farina tipo 0
150 g oleju lub oliwy/ 5 oz olive oil/ 150 g di olio d'olive
120 g cukru brązowego/ 4.2 oz brown cane sugar / 120 g di zucchero grezzo di canna
2 jajka/ 2 eggs/ 2 uova
cukier z prawdziwą wanilią/ 1 ts vanilla extract/ vaniglia
1 łyżeczka proszku do pieczenia/ 1 ts baking powder/ 1 cucchiaino di lievito per i dolci

Polski:
Wykonanie: Orzechy zmielić, czekoladę posiekać. Z podanych składników zagnieść ciasto (użyłam czekoladą gorzką, ale tez można użyć mleczną). Z ciasta utworzyć kulki, jakie utworzą się nam nabierając łyżeczką do herbaty,  ułożyć bezpośrednio na blasze i piec w 180°C przez ok. 10 minut. 

English
Method: Grind the hazelnuts and chop the chocolate (you can use dark chocolate or milk chocolate). Using all the ingredients knead the dough. Using a tea spoon, portion out your dough and roll small balls place them directly on baking sheet, allowing room for the cookies to spread out while baking. Bake at 350°F for about 10 minutes.

Italiano
Come si fa: Macinare le nocciole e tagliare il cioccolato (sia fondente che al latte) a pezzi piccoli. Usando tutti gli ingredienti lavoriamo l'impasto. Creare con l'impasto delle palline, utilizzando il cucchiaino da caffè e metterli direttamente su una placca. Alla fine facciamole cuocere nel forno già caldo a 180°C per 10 minuti circa (controllando regolarmente la cottura perché non si cuociano troppo).