Labels

21/05/2018

Ciastka sezamowe (bez jajek, masła i mleka) - Sesame Tea Cakes (Vegan) - Biscotti al sesamo senza uova, burro e latte

#SmakoykiAngeli  #leprelibatezzediangela  #angelasdelicacies
Polski/English/Italiano
Składniki:/Ingredients:/Ingredienti:
200 g ziaren sezamu/ 7 oz sesame seeds/ 200 g di semi di sesamo
300 g  mąki z zakwasem pszennym/ 10.5 oz self-raising flour/ 300 g di preparato pane, pizza e dolci
170 g oleju lub oliwy/ 6 oz olive oil/ 170 g di olio d'olive
200 g cukru trzcinowego/ 7 oz brown cane sugar / 200 g di zucchero grezzo di canna
3-4 łyżki wody/ 3-4 tbs water/ 3-4 cucchiai di acqua

Polski:
Wykonanie: Sezam zmielić. Z podanych składników zagnieść ciasto, można go na chwilę odstawić i przykryć ściereczkąZ ciasta utworzyć kulki, jakie utworzą się nam nabierając łyżeczką do herbaty,  ułożyć bezpośrednio na blasze i piec w 180°C przez ok. 10 minut. PS. Zakwas pszenny można też kupić osobno, w proszku, albo zrobić go samemu, patrz np. tutaj.  

English
Method: Grind the sesame seeds. Using all the ingredients knead the dough. Using a tea spoon, portion out your dough and roll small balls place them directly on baking sheet, allowing room for the cookies to spread out while baking. Bake at 350°F for about 10 minutes.

Italiano
Come si fa: Macinare i semi di sesamo. Usando tutti gli ingredienti lavoriamo l'impasto. Creare con l'impasto delle palline, utilizzando il cucchiaino da caffè e metterli direttamente su una placca. Alla fine facciamole cuocere nel forno già caldo a 180°C per 10 minuti circa (controllando regolarmente la cottura perché non si cuociano troppo).

 

No comments:

Post a Comment