Labels

Lunch (188) Pranzo (188) Obiad (182) Cena (151) Cakes (143) Ciasta (141) Torte (137) Tea cakes (128) Ciastka (121) Dolcetti (117) Supper (108) Dolci (93) Kolacja (93) Cookies (87) Desery (85) Desserts (85) Pieczywo (58) Pane (55) Bread (54) Śniadania (33) Dodatki (29) Sałatki (29) Insalate (28) Salads (28) Side dishes (27) Soups (25) Zupy (25) Contorni (24) Minestroni (24) Antipasti (21) Breakfasts (21) Drinks (21) Bevande (20) Napoje (20) Przystawki (20) Starters (20) Pizza (17) Gratin (14) Pancakes (14) Zapiekanka (14) Akcje kulinarne (13) Le crepes (13) Naleśniki (13) Preserves (10) Przetwory (10) Konkurs (9) Confetture (6) Biscotti salati (5) Marmellate (5) Colazioni (3) ALFABETYCZNY SPIS CIAST (2) ALFABETYCZNY SPIS CIASTEK I CIASTECZEK (2) Gardiniere (2) Śniadanie (2) Kolacje (1) Liebster Blog Award 2015 (1) PHOTOS/FOTO (1) WSPÓŁPRACA (1)

19/05/2018

Pędy cykorii szparagowej po rzymsku - Roman Salad Puntarelle - Puntarelle alla romana

Smakołyki Angeli via Facebook
Polski/English/Italiano
Składniki:/Ingredients:/Ingredienti:
główka cykorii szparagowej z pędami/ young puntarelle/ 1 cespo di puntarelle
4 sardele z oleju/ 4 anchovies (in oil)/ 4 acciughe (sottolio)
1-2 ząbki czosnku/ 1-2 garlic cloves/ 1-2 spicchi d'aglio
ocet/ vinegar/ aceto
sól do smaku/ salt to taste/ sale a piacere
siekana pietruszka (opcjonalnie)/ chopped parsley (optionally)/ prezzemolo tritato (facoltativo)

Polski:
Wykonanie: Cykorię myjemy i zanurzamy na ok. godzinę w lodowatej wodzie np. z kostkami lodu, by pozbyć się goryczki. Pędy odcinamy i kroimy je w paski. Sardele mieszamy z rozgniecionym czosnkiem, oliwą i odrobiną octu, rozcieramy (można w moździerzu) by powstał sos, który mieszamy z pokrojona cykorią. Podajemy np. z chlebem i winem.

Powyższy przepis skatalogowałam na moim blogu, katalogu przepisów kulinarnych miast, miasteczek i wsi z całego świata (Lokalne smakołyki), do którego odwiedzin serdecznie Was zapraszam!

English
Method: Wash the puntarelle and slice them, place them in cold water for at least an hour. Smash the anchovies with garlic, add salt, olive oil and a bit of vinegar to taste and mix with the puntarelle. Serve for example with bread and wine. 

Italiano
Come si fa: Lavare e poi tagliare a strisce i germogli. Metterli in acqua fredda per un oretta. Schiacciare le acciughe con l'aglio e amalgamare con l'olio, un po d'aceto e sale a piacere per ottenere una salsa. Mescolare la salsa con i germogli, servire per esempio con una fetta di pane ed un bicchiere di vino.

Fot. Rzym (R jak Rzym- zajrzyjcie do Lokalnych smakołyków)

Źródło:/Source:/La ricetta originale: